Galerii: jõulumatkalised külastasid Pärnumaa huvitavaid paiku

Karl Hütt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisel jõulupühal toimus esimene üle-eestiline tasuta jõulumatkade päev, Pärnumaalgi sai osa võtta mitmest retkest.

Siinsetel matkadel näiteks uudistati loodust, külastati põnevaid paiku, viidi metsloomade söögiplatsile toitu.

Tõstamaa valla Jaaguranna lillelaagri jõulumatka korraldaja Jaak Tomson rääkis, et nad on sõpradega selle umbes 13kilomeetrise raja igal aastal pühade paiku läbi käinud. “Seekord tuli mõte teha üritus suuremalt, kuna on Eesti juubeliaasta,” selgitas Tomson.

Organiseerijal oli alguses hirm, kas keegi üldse tuleb, kuna tegu oli pika distantsiga. Muretseda polnud aga põhjust, sest kohal oli 15 inimest. “Matkajaid oli kokku tulnud eri kohtadest ja üks naine sõitis kohale isegi Tallinnast,” märkis Tomson.

Tomsoni väitel oli retkeraja maastik mitmekesine, sest seiklus viis kohaletulnud läbi metsade ja mööda kunagisest Litoriinamere põhjast ürgmere kallaste liivaluidetele, kus praegu kasvavad männid. 

“Osa puid oli metsas maha kukkunud, vahepeal tuli puude alt ja üle nende ronida,” selgitas matka korraldaja, lisades, et rada kulges osaliselt läbi vana talutee, mida oli vaevu märgata.

Meie rada läks üle nende kändude, kus eelmine aasta kasvas veel ilus mets.
Jaak Tomson

Matka käigus tehti mitu väikest peatust. Näiteks 500 aasta vanuse Tõrvanõmme männi juures ja Seli Püha Vassili kirikus, kus kohaletulnud said pühapaika seestpoolt uudistada.

Matkal tabas Tomsoni aga halb üllatus, sest ühes kohas oli suur osa metsast maha võetud. “Meie rada läks üle nende kändude, kus eelmine aasta kasvas veel ilus mets,” tõdes Tomson.

Pika tee läbinud inimesi ootas lõpus soe supp. Rännak kestis umbes neli tundi.

Kihlepa jõulumatka ühe eestvedaja Mercedes Merimaa sõnutsi oli teise jõulupüha keskpäevaks külamaja juurde kogunenud 34 inimest, kes kõik startisid umbes kolme kilomeetri pikkusele rännakule.

Merimaa väitel oli osalejaid tulnud väljaspoolt Pärnumaadki, enamiku neist moodustasid inimesed, kes siinsetel tuttavatel või vanematel külas.

Matka käigus külastati näiteks Uruste kirikut, kus räägiti selle ajaloost ja süüdati sooviküünlad, käidi külas kohaliku hobusekasvataja juures, kes alles suvel siiakanti kolis. Lapsed said ratsudele ja ponidele heina sööta. Kui plats valmis saab, hakatakse Kihlepa kandis pakkuma ratsutamisteenust.

“Meil külamaja ümber on veel paar uut perekonda kolinud, nende postkasti viisime tervituskaardid,” rääkis Merimaa toredast algatusest, kuidas lisandunud külaelanikke tervitati.

Külma peletamiseks turgutati ennast kohalikus külamajas sooja teega ning söödi verivorsti ja mandariine.

Tõstamaal Kõpu külas asuva Maria talu ja Jõuluvana Korstna talu müügijuht Helena Pikk rääkis, et eile keskpäeval toimunud retke pikkus jäi 600 ja 800 meetri vahele ning koos teejoomisega kujunes selle kestuseks poolteist tundi. “Pärast seda oli soovjatel võimalus jääda Jõuluvana Korstna talu perepäevale,” lisas ta. 

Matkajuht oli talu peremees Enn Rand. Külastati metsloomade söögiplatsi, kuhu teelised said jätta loomadele kaasa toodud söögipoolist. Vaatamisväärsus oli umbes 200 aasta vanune pärn, mis on seest õõnes ja kuhu lapsed said sisse ronida. Kuigi metsloomi ei nähtud, täheldati kitse ja põdrajälgi. Osales 58 inimest kõikjalt Eestist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles