Kopp tõmbas jõest välja priske lõhe

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindi paisu juures püüdis kopajuht kinni kaheksakilogrammise lõhe.
Sindi paisu juures püüdis kopajuht kinni kaheksakilogrammise lõhe. Foto: Keskkonnaagentuur

Sindi paisu väliujula rajamise kaevetööde käigus leidis kopajuht oma suureks üllatuseks kopa seest priske, kaheksakilose lõhe.

Leidmise ajal polnud kala enam elus.

Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Herki Tuusi hinnangul näib pildile olevat jäänud kudenud emalõhe. Sellele viitavad nähtavad tunnused ja tõik, et kala kõht ei ole enam marjast punnis. “Ilmselt laskus pärast kudemist allajõge ja jäi Sindi väliujula juurde sügavamasse auku puhkama,” oletas Tuus.

Kudenud lõhe leidmine paisu endisest asukohast ülesvoolu on kindel märk, et lõhe on sel sügisel liikunud paisust üles kudema ja jõgi on taas kaladele avatud. Üsna kindlalt saab väita, et leitud kala on RMK Põlula kalakasvandusest Pärnu jõkke asustatud lõhe. Sellele viitab asjaolu, et tema rasvauim puudub, on vaid selle äralõikamisest jäänud iseloomulik uimejupp. Seega on paar–kolm aastat tagasi aset leidnud asustamine selgelt tulemusi andnud ja iseseisev lõhekari tekib just õigeks ajaks: Sindi paisu langemiseks.

Sindi paisu projektijuhi, keskkonnaagentuuri töötaja Külli Tammuri sõnutsi ollakse tänu soodsatele ilmaoludele ja lepingupartneri heale tööle ajakavast mõnevõrra ees. Sindi-poolne jõeosa on piiratud pinnastammiga, kust praegu vett ära pumbatakse, et järgmisel nädalal alustada juba kärestiku rajamisega. Kärestiku ja kaldakindlustuste tarvis kulub 35 000 – 40 000 kuupmeetrit maakive, kärestik tuleb 130 meetrit pikk.

Töid tehakse projekti „Pärnu jõestiku elupaikade taastamine“ raames ja kaasrahastatakse Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles