Ajakirjanikud otse-eetris: Kui perevägivallast ei räägi, ei saa abi

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänases raadiosaates arutasid ajakirjanikud perevägivalla teemadel.
Tänases raadiosaates arutasid ajakirjanikud perevägivalla teemadel. Foto: Kristjan Teedema

Tre Raadio ja Pärnu Postimehe ajakirjanikud Regina Jaakson, Laura Vadam ja Annika Kuusik rääkisid saates “Aktuaalne Pärnumaal” täna üpris valusal ja delikaatsel teemal: lähisuhtevägivald. Juttu tuli libedusest ja põgusalt sai sisse juhatatud laupäevane persoon – Märt Avandi.

Tänases Pärnu Postimehes ilmus lugu sellest, kuidas mees kaebas kohtusse naise, kelle kallal ta on aastaid kasutanud vägivalda, selleks et keelata naisel perevägivallast rääkimine.

Et selline asi kohtus üldse arutada võeti, on paras vastutöötamine kõigele sellele, mille nimel on vaeva näinud tugikeskused ja sotsiaalministeerium eri kampaaniate ja üritustega, andes endasi just sõnumit, et ohvrid jagaksid muret ja kannatusi ning sel teemal oleks rohkem avalikke arutlelusid. “Kui praegu see kohtuasi saab lahendi, et nii tulebki teha, siis ma ütlen, võtke maha sotsiaalministeeriumi ja sotsiaalkindlustusameti propaganda, et tule välja ja räägi. Nendel kampaaniatel pole siis mingit mõtet,” ütles täna ilmunud artiklis Pärnu naiste tugikeskuse juhataja Margo Orupõld.

“Eks ta esmapilgul ole nukker, ega sellist lugu ei taha keegi lugeda. Aga see on siiski vajalik. Demokraatses ühiskonnas peaks ikka rääkima ja oma arvamust avaldama,” leidis Vadam.

“Selle sama loo puhul apelleerib mees kohtus sellele, et kõige selle avalikuks tegemine ja sellest rääkimine kahjustab nende lapsi. Kuid selliste juhtumite puhul on otsesed ja kaudsed ohvrid. Lapsed, kes vägivalda pealt näevad, ei saa vähem kahjustatud kui see, kelle kallal tarvitatakse otsest vägivalda,” ütles Kuusik.

Teema võiks kokku võtta Jaaksoni sõnadega: “Kui ei räägi, ei saa keegi abistada.”

Talviselt muutlikud ilmaolud on katnud meie teed paksu jääkihiga. Sel teemal jõudsid ajakirjanikud mõttekäiguni, et palju tuleb vaeva näha kohalikel teehooldajatel, kuid inimesed isegi saavad palju ära teha selleks, et nende endi ja lähedaste teekond oleks turvaline.

Teema lõpetuseks kutsus Vadam inimesi üles libedusega hädasolijatele abi pakkuma. “Hoia silmad lahti, kui näed, et vanal inimesel on tänaval abi vaja, siis mine palun aita!”

Saatele tõmbas joone alla Vadam, tutvustades oma selle nädala persooni – Märt Avandit. Kes soovib Avandist kui inimesest, mitte kui näitlejast rohkem teada saada, tasub lugeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles