Pärnu jõudis riigikogu tutvustav rändav välinäitus

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnusse Iseseisvuse väljakule jõudis rändnäitus “Riigikogu 100”, mis annab ülevaate Eesti esinduskogu sajandipikkusest ajaloost ja kajastab Eesti Ajutise Maanõukogu, Asutava Kogu ja riigikogu tegemisi.

Näituse avab ametlikult teisipäeval, 5. veebruaril riigikogu aseesimees Enn Eesmaa ja see jääb avatuks 6. märtsini.

Näituse loovjuht Ionel Lehari rääkis, et parlamendi 100. aastapäevale pühendatud näitus on kujundatud tänavana, mille kahel pool asetsevad majapaarid tähistavad esinduskogude läbitud aastakümneid. “Et avalik linnaruum on rahva territoorium ja linnatänavad kuuluvad meile kõigile, on see parim paik ja koht rahva võimu ajaloole tagasi vaadata. Sellest lähtubki näituse kandev idee ja tänava metafoor,” märkis Lehari.

Akende ja uste vahelt vaatavad vastu ajaloolised suurkujud ja tähtsündmused. Riigikogu tänaval kulgedes saab läbida sadu sündmusi ja mõelda ühes minutis aastate jagu mõtteid.

Väljapanek hõlmab kaht pikka perioodi, aastaid 1917–1940 ja 1991–2018. Nende vahele jääb poole sajandi pikkune katkestus, mil riigi esinduskogu ei saanud kokku tulla. Seda tähistavad tühjad majad.

Väljapanek rändab Eesti linnu pidi. “Riigikogu 100” ekspositsiooni kogupikkus on 10,5 meetrit, laius ja kõrgus kolm meetrit ja see on valgustatud leedtuledega. Näituse autorid on Identity ja Ruumilabor, teostajad Ruutu6 ja Red Hat, kuraator Eesti rahvusraamatukogu parlamendiinfo keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles