Iseseisvuse väljakul avatakse rändnäitus

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändnäitus “Riigikogu 100” annab ülevaate Eesti esinduskogu sajandipikkusest ajaloost ja kajastab Eesti ajutise maanõukogu, Asutava Kogu ja riigikogu koosseisude tegemisi.
Rändnäitus “Riigikogu 100” annab ülevaate Eesti esinduskogu sajandipikkusest ajaloost ja kajastab Eesti ajutise maanõukogu, Asutava Kogu ja riigikogu koosseisude tegemisi. Foto: Joosep Laik

Riigikogu aseesimees Enn Eesmaa avab täna kell 15 Pärnus Iseseisvuse väljakul rändnäituse “Riigikogu 100”, mis annab ülevaate Eesti esinduskogu sajandipikkusest ajaloost ja kajastab Eesti ajutise maanõukogu, Asutava Kogu ja riigikogu koosseisude tegemisi.

“Pärnu on ajalooliselt tähtis linn Eesti riigi iseseisvumise teel. Meenutagem, et just siin loeti Endla teatri rõdult 1918. aasta 23. veebruari õhtul ette Eesti iseseisvusmanifest,” ütles Eesmaa. 

Eesmaa toonitas, et riigikogu juubelile pühendatud näitus rõhutab üle 100 aasta tagasi toimunud sündmuste tähtsust parlamentaarse Eesti riigi kujunemisloos.

Näitus on kujundatud tänavana, mille kahel pool asetsevad majapaarid tähistavad esinduskogude läbitud aastakümneid. Väljapanek on stiliseeritud ajakohaste tekstide ja piltidega. Akende ja uste vahelt vaatavad vastu ajaloolised suurkujud ja tähtsündmused.

Väljapanek hõlmab kahte perioodi: 1917–1940 ja 1991–2018. Nende aastate vahele jääb poole sajandi pikkune katkestus, mil Eesti esinduskogu ei saanud kokku tulla ja mida näitusel tähistavad tühjad majad.

23. aprillil 1919 tuli Tallinnas kokku esimene iseseisvas Eestis rahva valitud esindus: Asutav Kogu. Iseseisvusdeklaratsiooni, põhiseaduse ja maaseaduse vastu võtnud ning Eesti riigile üliolulisi küsimusi lahendanud esindus tegutses kui parlament. Asutava Kogu otsused lõid vundamendi Eesti riigile.

“Riigikogu 100” ekspositsiooni kogupikkus on 10,5 meetrit, laius ja kõrgus kolm meetrit. Näitus on teisaldatav ja valgustatud LED-valgustitega. Näituse autorid on Identity ja Ruumilabor ning teostajad Ruutu6 ja Red Hat. Väljapaneku kuraator on rahvusraamatukogu parlamendiinfo keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles