Pildid: südalinna kinnistu arhitektuurikonkursi võidutöö võib hakata kerkima sügisel (1)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lai 15 arhitektuurikonkursi võitis osaühingu Boa kavand “Lainurk”.
Lai 15 arhitektuurikonkursi võitis osaühingu Boa kavand “Lainurk”. Foto: Osaühing Boa

Pärnu kesklinna Lai 15 arhitektuurikonkursil osalenud kümnest võistlustööst valis žürii võitjaks osaühingu Boa kavandi “Lainurk”.

Žürii hindas võistlustööde puhul nende mahulise ja vormilise lahenduse sobivust linnaruumi, plaanilise lahenduse realiseerimise otstarbekust ja lähteülesandes püstitatud nõuete täitmise paindlikkust. Arvestades pakutud hoonete välisilmet, selle sobivust Pärnu linna ja selle keskkonda rikastavat ilmet ja plaanilahenduse otstarbekust.

Pärast esimese ringi läbivaatust jäi lõppvooru kaalumiseks neli tööd: “Aialaia”, “Triangel”, “Lainurk” ja “Pikkjalai”.

Pika, hoolika ja elava arutelu järel jõudis žürii otsusele, et konkursi võitjaks kuulutatakse töö “Lainurk”, teisele kohale tuli “Aialaia”, mille autor on osaühing Miho, ja kolmandale kohale “Triangel”, mille esitas osaühing Raadius Arhitektid.

Lai 15 arhitektuurikonkursi võitis osaühingu Boa kavand “Lainurk”.
Lai 15 arhitektuurikonkursi võitis osaühingu Boa kavand “Lainurk”. Foto: Osaühing Boa

Lai 15 arendava osaühingu Ren Tar Esti esindaja Vallo Palmi hinnangul on võidutöö väga äge ja see hakkab koos mängima samale tänavafrondile jääva Pikk 16 hoonega, mille on kavandanud samad arhitektid.

“Võidutöö kasuks rääkisid selle klaasilisus ja õhulisus,” lausus Palm, kelle jutu järgi pole lõplikult valmis hoone ruumilahendus. “See sõltub natuke sellest, kes sinna rentnikuks tuleb.”

Korraldajatele tuli meeldiva üllatusena, et konkursile esitati niivõrd palju töid. “Pärnu kohta on see väga hea tulemus,” avaldas Palm arvamust. “Žürii liikmete vahel tekkis paremate hulka valitud tööde üle elav arutelu. Ükski töö ei olnud teistest peajagu üle.”

Palmi sõnutsi ei vastanud konkursi tingimustele kaks kavandit. Osa tööde puhul leidis žürii, et need sobiksid ideaalselt mõnda vaiksemasse piirkonda või tupiktänavasse, aga pole paslikud kesklinna.

Arendaja jutu järgi hakatakse nüüd võidukavandit projekteerima, et pärast seda ehitusluba saada.

Selle, millal kopp maasse lüüakse, otsustab arendaja sügisel. “Vaatame, mis majandus teeb ja millistel tingimustel pangad laenu annavad,” lausus Palm. “Kui kõik sujub, saab ehitama hakata sügisel ja aasta pärast on hoone valmis.”

Lai 15 arhitektuurikonkursi võitis osaühingu Boa kavand “Lainurk”.
Lai 15 arhitektuurikonkursi võitis osaühingu Boa kavand “Lainurk”. Foto: Osaühing Boa

Lai 15 kinnistu asub vanalinna ja kuurordi muinsuskaitseala kaitsevööndis, seetõttu tuli sinna ehitamiseks korraldada arhitektuurikonkurss. Kinnistu on 865ruutmeetrine ja detailplaneeringu järgi saab sinna ehitada viiekorruselise kuni 3546ruutmeetrise brutopinnaga elu- ja ärihoone. Kinnisvaraportaalides reklaamiti Lai 15 kõlavalt Pärnu südalinna uue maamärgina. Praegu asub seal kunagise ühiselamu kahekorruseline hoone, mis on elamiskõlbmatu.

Konkursialal kehtib Ringi ja Aia tänava ning politseimaja vahelise maa-ala ja Aida tänava detailplaneering, mille Pärnu linnavolikogu kehtestas 2014. aasta mais.

Osaühing Boa võitis ka politseimaja kõrvalkrundi Pikk 16 ehk vana raudteevilla arhitektuurikonkursi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles