Galerii: linnapea süütas Hugo Kuusneri mälestuseks austusküünla

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu aprillis möödub 100 aastat Eesti Vabariigi esimese rahvaesinduse kokkutulemisest ja täna süüdatakse austusküünal kõikide 120 Asutavasse Kokku valitud rahvasaadikute sünnikohas. Pärnus süütasid linnapea Romek Kosenkranius ja riigikogu liige Jüri Jaanson küünla Hugo Kuusneri sünnikodu ees Karja tänaval.

Asutava Kogu liikmete auks süüdatakse küünlad täna mitmel poole Pärnumaal.

Asutava Kogu valimised toimusid 5.–7. aprillil 1919 kõikjal Eestis üldise ja ühetaolise hääleõiguse alusel ning salajastel valimistel proportsionaalsuse põhimõttel. Valimisõigus oli mõlemast soost vähemalt 20aastastel kodanikel. Asutav Kogu oli esimene Eesti rahva valitud rahvaesindus, mille põhiülesanne oli põhiseadus välja töötada ja vastu võtta.

Asutav Kogu pidas kokku viis istungjärku ja 170 istungit, kus võeti vastu üle 800 seaduse, sealhulgas seisuste kaotamise seadus. Asutava Kogu tegevus lõppes 20. detsembril 1920, mil ametisse astus esimene riigikogu.

Kunagine Pärnu linnapea Hugo Jakob Kuusner oli sündinud 19. märtsil 1887 Pärnus. Kuusner oli ühtlasi Eestimaa kubermangu ajutise maanõukogu, Eesti Asutava Kogu ja seadusandliku delegatsiooni liige. Teadaolevalt luges Kuusner 23. veebruaril 1918 Pärnus esimest korda avalikult ette „Manifesti kõigile Eestimaa rahvastele“. Kuusner suri 23. märtsil 1942 Siberi vangilaagris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles