Pärnu kokk pürib kulinaariaolümpiale

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Pusse pakkus läinud aastal Tartus ERMis presidendi vastuvõtul külalistele kolme sorti ampse: siia, kitsejuustu ja kukeseentega.
Piret Pusse pakkus läinud aastal Tartus ERMis presidendi vastuvõtul külalistele kolme sorti ampse: siia, kitsejuustu ja kukeseentega. Foto: Mailiis Ollino

Suvepealinnas vanemkoka ametit pidav võistleja on, muuseas, konkurentide kõrval ainus naine.

Bocuse d’Or on maailma prestiižikaim kokakunstivõistlus, mida sageli nimetatakse kulinaariaolümpiaks.

Tänavu pürib ihaldatud konkursile kuus Eesti kokka, kelle hulgast leiab ka Pärnu restoranis Noot töötava Piret Pusse.

Pusse on pidanud kokaametit ligemale kümme aastat. Ta võitis tunamullu aasta koka tiitli ja pakkus suupisteid mullu presidendi vastuvõtulgi.

Kohalik eelvoor toimub 6. juunil Tallinnas ja selle võitja

esindab Eestit järgmisel aastal Euroopa finaalvõistlusel. Eelvoorus tuleb kokkadel viie tunni jooksul valmistada kaks toitu: kalaroog angersägast ja liharoog põrsast.

Võistluste pikaaegse eestvedaja Dimitri Demjanovi sõnutsi on Eesti kokkade tase väga kõrge. Puhas loodus annab meile väärt toorainet. Tema hinnangul on kõik kandidaadid ülimotiveeritud ja innustunud, viimaks Eesti kokakunst maailma.

Võistlejate seas on veel teinegi osaleja, kel pistmist Pärnuga. Nimelt on praegu Tallinna restoranis CRU töötav Ivan Derizemlja õppinud Pärnumaa kutsehariduskeskuses.

Bocuse d’Ori kutsus 1987. aastal ellu maailmakuulus Prantsuse meisterkokk Paul Bocuse. Võistluse finaalvoor toob iga kahe aasta järel kogu maailmast tema kodulinna Lyoni 24 tippkokka, kes pealtvaatajate silme all valmistavad oma võistlustööd.

Kuus kokka, kes Bocuse d’Or Eesti kandidaadi kohale võistlevad, on:

• Piret Pusse on võitnud aasta koka tiitli ja pidanud kokaametit kümmekond aastat. Praegu töötab Pärnus restoranis Noot.
• Vladislav Borovik on omandanud hariduse Tallinna teeninduskoolis,
osalenud Bocuse d’Ori Euroopa võistlusel 2017. aastal abikokana. Praegu töötab Tallinnas restoranis Art Priori.
• Artur Kazaritski teekond kokana algas Tallinnast ja on viinud teda
tööle eri riikidesse. Viimased kolm aastat töötanud Taanis Kopenhaagenis kolme Michelini tärniga restoranis Geranium.
• Ivan Derizemlja on õppinud Pärnumaa kutsehariduskeskuses, osalenud
mitmel kokandusvõistlusel Eestis. Töötab restoranis CRU koos “Bocuse d’Or 2015” kandidaadi Dmitri Haljukoviga.
• Alexander Gureev on lõpetanud Tallinna teeninduskooli ja tal on Le
Cordon Bleu diplom Londonist. Töötab Norras Oslo hotellis Bristol.
• Kaido Metsa on edukalt võistelnud mitmel kokanduskonkursil. Kokana alustas tööd Tallinnas restoranis Egoist ja praegu on peakokk samuti pealinna restoranis Juur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles