Motohooaega tuleb avatuks põristama paar tuhat tsiklit

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Motohooaja avamine toob Pärnusse paartuhat mürisevat kaherattalist.
Motohooaja avamine toob Pärnusse paartuhat mürisevat kaherattalist. Foto: Mailiis Ollino

Laupäeval kogunevad tuhanded mootorratturid ja kümned tuhanded huvilised Pärnu Supeluse tänavale, et avada hooaeg. Õhtupoolikul stardib Eesti suurim mootorrataste paraad. 

Juba 14. korda järjest suvepealinnas toimuv üritus tähendab eestlastele, lätlastele ja soomlastele kindlat märguannet oma kahe- või miks mitte kolmerattalinegi sõber garaažist välja ajada ja seiklema minna. “Tegemist on Baltikumis ainulaadse sündmusega, kuhu igal aastal koguneb rekordarv mootorrattaid ja kus sooritatakse koordineeritud paraad läbi Eesti suvepealinna Pärnu,“ tutvustas motoklubi Wildcards MC Pärnu esindaja Alo-Martin Mathiesen. Mõned aastad tagasi vihmasel avamiselgi oli kohal enam kui 2000 motikat.

Supelusse ehitatakse üles uhke festivaliala, kus näitavad oma uusimaid mootorrattaid ja muud varustust eri tootemarkide riikitoojad ja motopoed. “Päeva alustame kell 10 ametliku ürituse alal, kus on esindatud eri ajaveetmisvormid koos kõigega, mis mootorrattastega kokku sobib: alates varujuppidest kuni Ameerika autodeni,“ märkis peakorraldaja Mathiesen. “Seega on võimalik paraadist osa võtta kohapealt soetatud uue lemmikuga.”

Motoentusiasti sõnutsi on tore vaadata, kuidas juba lapsed tunnevad huvi selle vägeva ajaveetmisvormi vastu. Kuna pole reeglit, kui vanalt tohib ratta selga istuda ja harjutama hakata, on üritus mõeldud kogu perele. Kui väiksemad mootorratastest puhkust vajavad, ootavad neid batuudid.

“Mootorratas ei diskrimineeri ja sellega vabadust nautida on võimalik enamikul,” kinnitas Mathiesen. “Järjest rohkem tuntakse huvi tegevuse vastu, mis veel hiljuti oli stereotüüpselt seotud kriminaalse taustaga meestega. Vaja läheb ainult tahtmist maailma avastada ja vastutulevatele kaasnautlejatele tervituseks viibata.“

Kõigi osalejate ja külastajate käsutuses on kohapeal Wildcards MC liikmed, et anda huvilistele kasulikku infot. „Vastame küsimustele, mis sind on huvitanud, aga mida ei ole osanud varem kusagilt küsida. Samuti on kohal tuhanded mootorratturid igast ilmanurgast, kelle erisuguseid ratsusid saab uudistada kogu Supeluse tänaval, mis motoparaadi kogunemiskoridori tarbeks on kinni pandud,” rääkis peakorraldaja.

Kell 16.30 soovivad avakõnelejad kõigile naela kummi. Kell 17 esineb ansambel Sibyl Vane, mille järel kell 18 algab riigi suurim mootorrataste paraad läbi linna. Ratturid kulgevad läbi kevadise Pärnu, et tuletada ennekõike meelde: mootorratturid on taas liikluses. “Paljud neistki alles õpivad korralikult liikluses käituma. Tahame tõmmata nii autojuhtide kui kaasmootorratturite tähelepanu sellele, et liikluses jääb alati alla väiksem. Enamikku õnnetusi annab ära hoida juba üksnes sellega, et kõik hoiavad silmad-kõrvad lahti,“ selgitas Mathiesen.

Motohooaja avamise paraadi kaart.
Motohooaja avamise paraadi kaart. Foto: Mootorratturid.ee

Tegevusrohket päeva jääb lõpetama pidu ööklubis Püramiid, kus peaesinejana astub üles Terminaator, keda soojendab ansambel The Sound. „Nagu kord ja kohus astuvad üles Pärnu oma legendaarsed DJ-d Hot n’ Handsome ja Dr Diisel,“ lubas Mathiesen.

Päevane üritus on kõigile tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles