Liblika lasteaias avatakse kahesuunalise keelekümbluse rühm

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu Liblika lasteaed.
Pärnu Liblika lasteaed. Foto: Urmas Luik

Pärnu Liblika lasteaias alustab sügisest tööd kahesuunalise keelekümbluse rühm, kuhu võetakse vastu kümme eesti ja kümme vene kodukeelega kolmeaastast last.

Pärnu linnavalitsuse teatel toimub rühma õppe- ja kasvatustegevus nii vene kui eesti keeles. Päeva esimeses pooles koos eestikeelse õpetajaga omandatud teadmisi ja oskusi kasutatakse päeva teises pooles venekeelse õpetaja juhitud toimingutes.

Keeleõpe on mänguline ja vaheldusrikas. Õppides liigutakse lihtsamalt keerulisema poole, väga suur tähtsus on kordamisel.

“Keelekümbluslik lähenemine annab muu kodukeelega lastele võimaluse õppida võõrkeelt võõrkeelse tegevuse kaudu, viibides võõrkeelses keelekeskkonnas,” selgitas koolitaja ja kauaaegsete kogemustega keelekümblusõpetaja Nonna Meltsas. “Keelt õpitakse loomulikes olukordades ja keelekümblus ei kahjusta lapse emakeelt. Rühmas luuakse julgustav õhkkond, kus last julgustatakse ennast väljendama ja ta saab positiivset tagasisidet igast väiksemast edusammust.”

Kogenud keelekümblusõpetaja ja koolitaja Hedi Minlibajeva sõnade kohaselt on võõrkeele omandanud lapsel suurema tõenäosusega parem hääldus ning keele- ja kultuuritunnetus. Laps on keelele vastuvõtlikum ega karda eksida. Varasema keeleõppega kaasneb analüütiline mõtlemine, edaspidi on kergem uusi keeli omandada. Kakskeelsetel lastel on keeleliselt suurem sõnavara, mõtlemine on paindlikum ja keelealane loovus suurem. Kakskeelsetel lastel on enam arenenud suhtlusoskus ja nad on tolerantsemad eri kultuuride suhtes.

Kahesuunalisest keelekümblusest huvitatud lapsevanemad on oodatud keeleõppe metoodikaga tutvuma 7. mail. Liblika lasteaed asub Ülejõe linnaosas Liblika 1a.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles