Video: Jannseni hõbedast portreemündile on kirjutatud esimene rida Eesti hümnist

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Eesti Panga välja antud meenemündid.
Eesti Panga välja antud meenemündid. Foto: Kaader videost

Eesti Pank esitleb täna Pärnu muuseumis hõbedast meenemünti, mis on pühendatud Johann Voldemar Jannseni 200. sünniaastapäevale. Esitlusel osalevad Eesti Panga president Ardo Hansson ja mündi kujunduse autor Heino Prunsvelt.

Jannsen oli Eesti rahvusliku liikumise eestvedaja, Eesti laulupeotraditsiooni looja ja ajakirjanik. Eestlastele on Jannsen tuntud veel Eesti Vabariigi hümni sõnade autorina.

1857. aastal hakkas Jannsen Pärnus õpetajatöö kõrvalt andma välja esimest eestikeelset nädalalehte Perno Postimees.

Jannseni meenemündi nimiväärtus on 12 eurot ja seda saab soetada 40 euro eest. Pärnu muuseumis saab hõbemünti osta täna 15–16. Postkontorid hakkavad seda müüma homme.

Vaadake videost, miks otsustas Eesti Pank välja anda tänavu Jannseni portreemündi!

Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve sõnade kohaselt pole võimalik kogu Jannseni panust Eesti kultuurilukku ühele mündile mahutada ja seega otsustas kunstnik kujutada sellel vaid kolme Jannseni eluga seotud sümbolit: esimese üldlaulupeo märki, esimest rida Eesti hümnist ja vana kaubamärki Postipoiss.

„Kuna Eesti esimesest üldlaulupeost möödub tänavu 150 ja laulupeo idee autori sünnist 200 aastat, leidsime, et just sel aastal väärib Jannsen hõbedast portreemünti,“ selgitas Roosve Jannseni mündi saamislugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles