Arutelu tuugenite üle jääb lindude pärast ära

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Saarde vallavalitsus lükkas edasi tuuleparkide arutelu, sest ülekontrollimist vajab keskkonnaametile laekunud info hiireviu (pildil) ja väike-konnakotka pesitsus- ja toitumisala kohta.
Saarde vallavalitsus lükkas edasi tuuleparkide arutelu, sest ülekontrollimist vajab keskkonnaametile laekunud info hiireviu (pildil) ja väike-konnakotka pesitsus- ja toitumisala kohta. Foto: Arvo Meeks

Pärast seda, kui keskkonnaametile laekus info hiireviu ja väike-konnakotka pesitsuspaikadest, ilmus Saarde valla kodulehele ootamatult teade ­Kamali ja Tõlla külla kavandatavate tuulikuparkide detailplaneeringute ja keskkonnamõju strateegilise hindamise (KSH) aruande eelnõu avaliku arutelu ärajäämise kohta. Põhjusena mainitakse lisauuringute vajadust ja abivallavanem Martti Rooden ütles, et see on tingitud lindudest. Kui pikaks ajaks varem Kilingi-Nõmme klubis 11. juuliks väljakuulutatud arutelu edasi lükkub, näitab aeg.

Lisauuringute vajadust tuuleparkide detailplaneeringu alal selgitas keskkonnaamet pressiesindaja Sille Aderi vahendusel. Sellest nähtub, et amet ei nõua uusi linnustiku-uuringuid, vaid seda, et neile laekunud info esimese kaitsekategooria liigi väike-konnakotka ja kolmanda kaitsekategooria liigi hiireviu leiukohtade kohta kontrolliks üle KSH koostanud Tartu firma Hendrikson & KO ekspert.

“Nimelt saatis ornitoloog Raivo Endrekson keskkonnaametile keskkonnaregistrisse kandmiseks info hiireviu ja väike-konnakotka pesitsuspaikadest, mis asuvad ühe tuulikupargiala mõjualas ja nende toitumisalas,” märkis Ader.

Aderi selgituse järgi võivad kaitsealuste lindude uued avastatud pesapaigad keskkonnaameti hinnangul märkimisväärselt mõjutada Saarde valla tuulikuparkide detailplaneeringute ja KSH aruande koostamist – selle teabe edastas amet kohe vallavalitsusele kui otsustajale ja Hendrikson & KO eksperdile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles