Pärnu saab seinamaali võrra rikkamaks

Laura Vadam
, reporter
Copy
Seinamaal kujutab Eestist Soome minevat noormeest.
Seinamaal kujutab Eestist Soome minevat noormeest. Foto: Lilli Tölp

Pärnu Akadeemia ja Kuninga tänava nurgal toimetab juba möödunud reedest saati Martin Rattas – kunstnik, kelle seinamaalinguid on linnas juba kolm: kaks Jaansoni raja ääres, üks Aleksandri pubi garaažiustel. Neljas on praegu pooleli ja peaks valmima järgmise nädala alguses hallile Akadeemia 7 maja küljele. Seda siis, kui ilm soosib.

Maal on osa Tartu ülikooli ja Ida-Soome ülikooli ühisprojektist “Liikuv ebavõrdsus: hargmaised pered Eestis ja Soomes”, mis kestnud kolm aastat ja mille jooksul on uuritud eri tausta ja võimalustega inimesi nii siin kui seal pool Soome lahte, jutustamaks rahvusvaheliselt liikuvate perede lugu.

Rattas, kes on kogu projekti kunstnik, joonistas 20 koomiksit, tuginedes nüanssidele, mis jäid kõlama perede intervjuudest. Ühtlasi avas ta Kuressaare lossis koomiksinäituse. Ettevõtmise kolmas osa on maal avalikus ruumis. Üks kaunistab juba Jõgeva linna, teine valmib siin.

Pärnut peagi ehtiv pilt räägib liikumisest. Maal kujutab meest, kes lendab Soome. Teda saadab meri. Kolm lindu tähistavad koduste häid soove. Inspiratsiooni ammutas Rattas muinasjutust “Memme musi”. Nii on kui memme musi kõik hea, mis omaksed lahkujale kaasa annavad. Projekt märgib, et Pärnu maakond ja linn on statistika järgi üks peamisi pendeltöötajate kodupiirkondi. Sestap arvatigi, et maal sobiks just siia. Selle üks eesmärke on algatada diskussioon ja vaidlustada ühiskonnas levinud arusaamu, mõistmaks, miks inimesed on selle tee valinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles