Tavalisest soojem ja sajusem detsembri algus ilmarekordeid ei löö

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus on poole detsembriga sadanud ligi pooleteist kuunormi jagu vihma. Foto on illustreeriv.
Pärnus on poole detsembriga sadanud ligi pooleteist kuunormi jagu vihma. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) andmetel on tänavune detsembriilm küll tavalisest soojem, kuid jääb kuu maksimaalsest temperatuurirekordist kaugele, ka kuu sajurekordid pole veel ohus, hoolimata rohkelt tulnud vihmaveest.

Pärnus on poole detsembriga sadanud ligi poolteise kuunormi jagu vihma.

EMHI ilmavaatluste osakonna juhataja kohusetäitja Külli Loodla ütles, et läbi aegade on detsembrikuu absoluutsed temperatuuri tippmargid Mandri-Eestis olnud üle 10 plusskraadi, saartel 9 plusskraadi ringis, kuid tänavu detsembri esimesel poolel on õhutemperatuuri maksimumid jäänud vahemikku neljast üheksa soojakraadini.

Ilmavaatlejate andmetel oli tänavuse detsembri esimese dekaadi keskmine õhutemperatuur Eestis 2,5 kraadi üle nulli. Peaaegu niisama soe oli detsembri esimene dekaad 2009. aastal, mil Eesti keskmine oli 2,1 plusskraadi. Kõige soojem on detsembri esimene kolmandik olnud 2006. aastal, kui Eesti keskmine õhutemperatuur oli 7 plusskraadi, samal ajal kui paljuaastane sama ajavahemiku norm on 0,8 miinuskraadi. 2006. aastal oli ka detsembrikuu teine kolmandik läbi aegade kõige soojem.

Ilmajaama Eesti rekordite järgi, kus on kajastamist leidnud ajavahemik 1881. aastast kuni tänapäevani, oli läbi aegade kõige külmem mõõdetud kalendrikuu 1987. aasta jaanuar Narvas, mil kuu keskmine õhutemperatuur oli 18,0 miinuskraadi.

Sünoptik Külli Loodla sõnul pole detsembrikuu sajurekordid tänavu veel ohus, vaatamata sellele, et vihmavett on tulnud üpris rohkelt. EMHI andmetel on sagedased sajud toonud sademeid mõnes kohas poolteist detsembrikuu sajunormi või rohkem. Tänavu 1. detsembrist kuni 15. detsembri õhtuni olid suurimad kogunenud kuu sajusummad Ristna 111 millimeetrit (173 protsenti normist), Pärnu 96 millimeetrit (141 protsenti), Lääne-Nigula 94 millimeetrit (154 protsenti), Heltermaa 86 millimeetrit (149 protsenti), Virtsu 79 millimeetrit (142 protsenti) ja Kihnu 78 millimeetrit (170 protsenti kuunormist).

Ehkki läbi aegade pole detsembri ilm kalendrikuude arvestuses löönud rekordeid õhutemperatuuri või sademete arvestuses, kuulub aasta viimasele kuule siiani kõige tuulisema kuu tippmark. Mõõteandmete järgi oli läbi aegade kõige tuulisem kuu 1898. aasta detsember, mil Sõrves oli kuu keskmine tuule kiirus 11,9 m/s.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles