Pea iga neljas plaanib töökohavahetust

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Valmisolekut liikuda uuele töökohale mõjutab suuresti tööandjate agar värbamine: tööturul on suurem arv avalikke konkursse ja saadetakse palju kandideerimiskutseid. Uuringust selguski, et lähiajal on iga teine töötaja (48 protsenti küsitletutest) saanud tööandjatelt kutse tööle kandideerida.
Valmisolekut liikuda uuele töökohale mõjutab suuresti tööandjate agar värbamine: tööturul on suurem arv avalikke konkursse ja saadetakse palju kandideerimiskutseid. Uuringust selguski, et lähiajal on iga teine töötaja (48 protsenti küsitletutest) saanud tööandjatelt kutse tööle kandideerida. Foto: Arvo Meeks

Tööturu-uuringust selgus, et tervelt kolmveerand ametisolijaid on pakkumistele avatud. Uuringus osales üle 9000 töötaja ja tööotsija.

Eestis plaanib pea iga viies töökohavahetust järgmise kuue kuu jooksul.

Pärnumaal on praegustele tööandjatele lojaalsed 28 protsenti töötajatest (Eestis keskmiselt 25 protsenti) – nemad ei ole töökohavahetusest üldse huvitatud. Seega 72 protsenti Pärnumaa leivateenijatest on pakkumistele avatud.

Tööpakkumistel hoiab aktiivselt silma peal kolmandik (32 protsenti, Eestis keskmiselt 35 protsenti) Pärnumaa töötajatest ja järgmise kuue kuu jooksul kavatseb tööd vahetada iga viies (21 protsenti, võrdne Eesti keskmisega) maakonna töötaja. 

Kandideerimiskutseid on saanud 38 protsenti siinseid töötajaid – seda on vähem kui uuringus keskmiselt (48 protsenti). Seega plaanivad pärnumaalased ise aktiivselt kandideerida. Piirkonniti edastatakse enim kandideerimiskutseid Tallinna ja Harjumaa töötajatele.

“Huvi tööpakkumiste vastu on aastaga selgelt kasvanud ­ja esimesel poolaastal külastati Eesti tööportaale kokku umbes 12 miljonit korda,” kommenteerib tööturu suundi CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt. “Suurim huvi oli endiselt lihtsamate kontoritööde vastu. Näiteks assisteerimisvaldkonna tööpakkumistel oli esimesel poolaastal keskmiselt 35 kandideerijat. Väga suur osa kandideeris klienditeeninduses, müügi-, transpordi- ning tööstus- ja tootmissektoris, kuna nendes valdkondades liigub suurem osa vabadest töökohtadest Eestis.”

Palgainfo agentuuri juht ja analüütik Kadri Seeder lisas, et aastaga on kerkinud töötajate lojaalsuse hind. “Kui aasta tagasi teenisid aktiivselt tööd otsivad töötajad Eestis keskmiselt 1118 eurot brutotöötasuna, siis sel kevadel 1275 eurot ehk 14 protsenti rohkem. Tööd üldse mitte otsivate ehk lojaalsete töötajate keskmine brutotöötasu kerkis aastaga aga tervelt 17 protsenti ja oli sel kevadel 1690 eurot (aasta varem 1444 eurot).”

Tööturu-uuringut teevad kaks korda aastas regulaarselt CVKeskus.ee ja palgainfo agentuur. Sel kevadel osales uuringus 523 tööandjat ning 9289 töötajat ja tööotsijat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles