Noorsootöö üleriigilise tunnustuse pälvisid Helle Vent ja Andrus Haugas

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonnale ja selle juhatajale Andrus Haugasele tõi üleriigilise aasta koostöö autasu noortefestivali – UNICEFi sinise nädala korraldamine kodulinnas.
Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonnale ja selle juhatajale Andrus Haugasele tõi üleriigilise aasta koostöö autasu noortefestivali – UNICEFi sinise nädala korraldamine kodulinnas. Foto: Urmas Luik

Sindi avatud noortekeskuse juhataja Helle Vent ja Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Andrus Haugas pälvisid üleriigilise tunnustuse, mis nendeni jõudis pealinnas arhitektuurimuuseumis vastuvõtul.

“Nägin seal inimesi, keda nii ammu pole näinud,” rääkis Vent, askeldades Paide maantee äärses noortekeskuses, mis asub kunagi raudteele kuulunud hoones.

Öelduga mõtles pikaajalise noorsootöötaja tiitliga pärjatu vastuvõttu, mille korraldas Eesti noorsootöö keskus ja kus talle anti üle minister Jaak Aaviksoo allkirjaga tänukiri ning graafiline leht kui haridus- ja teadusministeeriumi meene.

Laual lahti lõigatud kringel levitas üle maja magusat lõhna ja kohvikann oli ootel, et kostitada Sindi linnavalitsuse nimel oma väsimatut noortega tegelejat õnnitlema tulevat aselinnapead Rein Arikot ja haridus- ja kultuuritöö spetsialisti Kadi Kalmust. Viis sihvakat kreemjat roosi üleandmiseks kaasas ja tänusõnad huulil, nad saabusidki.

Tosina hulgast

Eesti noorsootöö keskus valis kuuendat aastat oma valdkonnas tegijad.

Pikaajalise noorsootöötaja nimetusele pürgis kuraditosin ehk 13 kandidaati, kellest sõelale jäid kolm: Koeru keskkooli huvijuht Krista Ilmjärv, Virtsu kooli huvijuht Anu Mätas ja 2004. aastast Sindi avatud noortekeskust juhatanud Helle Vent.

Vendi kandidatuuri esitanud Sindi linnavalitsuse esildises mainitakse, et ta on kogu elu töötanud laste ja noortega. Alguses õpetajana üldharidus- ja erikutsekoolis, siis Sindi gümnaasiumis direktori asetäitjana klassivälise töö alal ja huvijuhina.

Ligi 4300 elanikuga Sindis on tema algatatud ja tavaks kujunenud kaks suurettevõtmist: võimlemispidu ja ekstreemspordivõistlus, ala harrastajatele rajatud spetsiaalne plats ja ronimissein.

Särtsaka eestvedajana kirjutab Vent noorsootöösse ja linnaellu lisaväärtust toovaid projekte, võib peast lugeda Eesti luule paremikku ning võimlemisentusiastina lasta üllatuseks kas või spagaati.

Sindi avatud noortekeskuse uksed on mitmesuguste huvidega tulijatele valla, päevas astub sisse keskeltläbi poolsada 14–20aastast noort, et veeta eakaaslastega kasulikult ja harivalt aega.

Pärnu maavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Hede Martšenkov ütles, et selline üleriigiline tunnustus, nagu Helle Vendini jõudis, tuli maakonda esimest korda.

Sinine nädal

Aasta koostöö tiitlit käis samal tänuüritusel vastu võtmas Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Andrus Haugas. Kümne kandidaadi hulgast üheks laureaadiks kerkimise taustale jääb Pärnus juulis toimunud rahvusvaheline noorsoofestival – UNICEFi sinine nädal, mille õnnestumisele aitasid kaasa paljud ühingud ja seltsid, et tuua esile lastele ja noortele pakutavad sisuka vaba aja veetmise võimalused.

Linnale laienenud tunnustus jõudis Haugaseni, kui UNICEFi Eesti rahvuskomitee esildise kohta olid otsustajad oma eelistuse teinud.

Jah-sõna toetab teadmine, et noortefestivali nädalal korraldati tegevusi ligemale 80 töötoas, peale selle etendused, kontserdid, ühistegevused. Samal ajal ÜRO lastefondi ehk UNICEFi suurüritusega toimus Pärnus Eesti kooriühingu eestvõttel rahvusvaheline laste ja noorte muusikafestival “Europa Cantat”.

Mõlema suurürituse ajaks moodustati Pärnumaa õpilasmaleva vabatahtlikest rühm, mis aitas kaasa nii sinise nädala kui muusikafestivali korraldamisele ja õnnestumisele.

Tunnustuse kohta rääkis Haugas, et 2008. aastal pälvis Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakond noortevaldkonna arendamise eest tunnustuse, millega rõhutati huvi- ja üldhariduse vaheliste seoste loomist ning huvihariduse väärtustamist.

Aasta koostöö tiitli võtsid vastu ka rahvusvahelise vabatahtlike laagri korraldanud MTÜ Tahe Teha ja noorte Euroopa päeva tähistamise algatanud ja organiseerinud Eesti avatud noortekeskus.

Paraku läks noorsoovaldkonna aasta tegu Pärnumaast mööda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles