Hambaravisoodustust kasutas pea iga kümnes pärnumaalane  

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Hüvitis kehtib esmavajalike hambaraviteenuste puhul nagu vastuvõtud, diagnostika, täidiste paigaldamine, hamba eemaldamine, mädakolde ravimine, juureravi, igemealuse hambakivi eemaldamine ja tuimestus.
Hüvitis kehtib esmavajalike hambaraviteenuste puhul nagu vastuvõtud, diagnostika, täidiste paigaldamine, hamba eemaldamine, mädakolde ravimine, juureravi, igemealuse hambakivi eemaldamine ja tuimestus. Foto: Urmas Luik

Pärnu maakonnas on tänavu hambaravihüvitist kasutanud tuhanded inimesed, kes on taotlenud kompensatsiooni üle poole miljoni euro eest.

„Hüvitise eesmärk on võimaldada inimestel vähemalt kord aastas hambaarsti juures käia ja eelkõige toetada neid, kes majanduslikel põhjustel ei ole seni saanud endale hambaarstivisiiti lubada,“ rääkis haigekassa esmatasandi teenuste osakonna juht Külli Friedemann.

Eestit hõlmava statistika järgi on hüvitise kasutamine tublisti kasvanud ja Friedemanni sõnutsi osutab see selgelt toetuse vajalikkusele. Hüvitist saab kasutada 324 hambakliinikus, meie maakonnas on selliseid 20, neist 17 asuvad Pärnus, üks Kilingi-Nõmmes, Audrus ja Sindis.

Enim on hüvitist kasutanud 60–64aastased inimesed, kõige vähem 19–24aastased. Friedemanni selgutuse kohaselt tuleneb see sellest, et kuni 19aastastele on hambaarstil käimine tasuta ja need noored on alles ravi saanud. Kõige rohkem raha kulubki laste hambahaiguste ennetusele ja ravile. Friedemanni väitel ongi  see haigekassa üks prioriteete. „Laste õigete hügieeniharjumuste ja regulaarse hambaarsti juures käimise abil on võimalik panna korralik alus laste suutervisele,“ sõnas ta.

Kõik täiskasvanud ravikindlustusega patsiendid saavad 40 eurot hambaravihüvitist aastas, sealjuures tasub patsient ise vähemalt pool arvest. Lapseootel naised ja alla-aastaste laste emad saavad hambaravihüvitist 85 eurot aastas ja patsient maksab vähemalt 15 protsenti arvest. Peale selle makstakse proteesihüvitist.

Aasta algusest laienes tasuta hambaravi sügava füüsilise ja vaimse puudega inimestele, kellele arst on määranud eluaegse hambaravi. „Tänavu on teenuse katsetamise aasta ja on seatud esmased kriteeriumid, mis põhjustel võiksid puudega inimesed vajada hambaravi täies ulatuses,” selgitas Friedemann. Ta lisas, et neid aluseid täiendatakse, kui selgub täpsemalt, millistele patsientidele tuleb arstide hinnangul tagada tasuta hambaravi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles