Tänukivi Rein Veidemannile

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
President andis Rein Veidemannile tänukivi üle teisipäeva õhtul Kadriorus toimunud vastuvõtul.
President andis Rein Veidemannile tänukivi üle teisipäeva õhtul Kadriorus toimunud vastuvõtul. Foto: Eero Vabamägi

Eesti president Kersti Kaljulaid andis koos Leedu Vabariigi presidendi Gitanas Nausėdaga üleeile Kadriorus iseseisvuse taastamise 28. aastapäevale pühendatud vastuvõtul üle iseseisvuse taastamise tänukivid Balti apelli allkirjastajatele ja Balti keti korraldajatele.

Esimese kivi võttis vastu Enn Tarto, üks neljast eestlasest, kes 40 aasta eest pani käe alla Balti apellile. Teine kivi on tänu maailma ajaloo ühe silmapaistvama rahumeelse vabadusenõudluse – Balti keti – korraldajatele ja selle võttis vastu Rein Veidemann.

“Need kivid lähevad inimestele, kes ei vaikinud. Lihtne on seista oma väärtuste eest samameelsete hulgas. Aga tunnustust väärivad need, kes õiguste ja vabaduste eest seisavad siis, kui see on pigem raske kui iseenesestmõistetav,” lausus Kaljulaid kive üle andes.

Iga aasta 20. augustil annab riigipea välja 1991. aastal Toompead kaitsnud rahnust murtud tänukivi, millega tunnustatakse inimesi ja organisatsioone, kellel on olnud iseseisvuse taastamisel oluline roll. Tänukivi traditsiooni algatas president Toomas Hendrik Ilves 2007. aastal.

Veidemann on sündinud Pärnus, lõpetanud 1. keskkooli (ühisgümnaasium) ja on Pärnu akadeemia üks asutajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles