Jänesselja lasteaia mudilased lõikasid oma rukkipõllult vilja

Pärnu Postimees
Copy
Jänesselja lasteaia mudilased lõikasid oma põllult rukist. Oktoobris on kavas suurem leivategu.
Jänesselja lasteaia mudilased lõikasid oma põllult rukist. Oktoobris on kavas suurem leivategu. Foto: Erakogu

Jänesselja lasteaias möödus kolmapäeva hommikupoolik viljapõllult rukist lõigates. Mullu septembris mudilaste külvatud vili on valminud ja lõikuseks küps.

„Mina küll sealt ei lõika, seal on karuohakas. See torkab nii paksust kindast ka läbi!“ märkinud lasteaia õppealajuhataja Margit Blehneri sõnutsi üks 6aastane poiss, kes umbrohtudega nähtavasti rohkem kursis.

Blehneri kirjelduse kohaselt sai iga laps ise katsetada, mismoodi kõrred põllult kätte saada – kes sikutas, kes lõikas. Töö tegemiseks oli kasutusel erinevaid terariistu: sirbid, käärid ja isegi üks hekilõikur. “Aga lõigatud see vili sai,” märkis Blehner. “Püüdsime järgida meie vanavanemate tehtut: sidusime rukki viljakõrtega vihkudeks ja vihud ladusime hakkidesse, et ise tunnetada, kuidas selline töö vanasti käia võis. Hakid tõime veel samal päeval kuivamiseks ja terade lõplikuks valmimiseks lasteaia siseruumidesse.”

Vihkudeks köidetud rukis jääb nüüd jahvatamist ootama.
Vihkudeks köidetud rukis jääb nüüd jahvatamist ootama. Foto: Erakogu

Edasi ootab ees viljapeks ja teradest jahu jahvatamine, et üleilmsel leivapäeval, 16. oktoobril oma rukkijahust leiba küpsetada.

Lastele pakkus põllutöö kõrval suurt elevust ka kuuldus, et tihe rukkitaimede ja põllulilledega viljaväli keset lasteaia hoovi oli saanud ööbimis- ja söögipaigaks ühele kohalikule pikk-kõrvale, keda rukkipõllul pesitsemas olla nähtud. 

Jänesselja lasteaia eripära ja üks väärtusi on rahvakultuuri väärtustamine ja tundmaõppimine. Mullu lükati Eesti Vabariigi juubeliaasta ja pärimusaasta puhul käima rukkikasvatamise ja leivateo projekt. Augustis künti põld ära, septembris pisteti rukkiterad mulda ja lapsed ehitasid oma põllulapikestele erinäolised aiad: kes õlgedest, kes okstest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles