Tori saadikud näitasid saugalaste Pärnuga liitumisele punast tuld

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Sauga külade Pärnu linnaga liitumise protsess on selleks korraks lõppenud.Uuesti saab piirimuudatusega edasi minna siis, kui praegune ühinemisleping 2021.aastal kehtetuks muutub.
Sauga külade Pärnu linnaga liitumise protsess on selleks korraks lõppenud.Uuesti saab piirimuudatusega edasi minna siis, kui praegune ühinemisleping 2021.aastal kehtetuks muutub. Foto: Urmas Luik

Hääletades ühinemislepingu muutmise vastu, panid Tori vallavolikogu seitse saadikut möödunud neljapäeval piduri peale nelja endise Sauga valla asustusüksuse võimalusele liituda Pärnu linnaga.

“Ilmselt ei ole volinikud veel valmis ühinemislepingut muutma ning koalitsioon ja opositsioon ei ole veel ühtset seisukohta saavutanud,” kommenteeris volikogu otsust vallavolikogu esimees Enn Kuslap.

Haldusreformi algusaegadel avaldas suur osa Sauga vallas Pärnu külje all elavaid inimesi meelt selle vastu, et nad liidetakse hoopis maakonna kaugemas otsas paiknevate Tori ja Sindiga. Sellest hoolimata liideti nad valdade, mitte linnaga. Okas jäi hinge, uus vallavalitsus võttis asja klaarida. 2018. aasta novembris tehti rahvaküsitlus. See näitas, et enamik Sauga aleviku, Tammiste, Eametsa ja Nurme küla hääletamas käinud elanikest soovib liituda Pärnu linnaga.

Pärnu linnavalitsus oli valmis Tori vallaga selle üle läbirääkimisi alustama. Rahandusministeeriumi suuniste kohaselt oli aga enne piirimuudatusega edasi minemist tarvis muuta ühinemislepingu mõningaid punkte, mis sisult muudatustega vastuolus. Selleks, et lepingut muuta, oli vaja volikogus saada vähemalt kahe kolmandiku volinike hääled. Seda ei saadud: 20 kohal viibinud saadikust 13 oli muutmise poolt, 7 vastu.

See tähendab, et Sauga aleviku ning Tammiste, Eametsa ja Nurme küla Pärnu linnaga liitumise protsess on selleks korraks lõppenud.

Oleme lähtunud sellest, et see suur ühinenud vald korralikult tööle saada, mitte hakata seda jupphaaval laiali lammutama.
Kalev Kiisk

Mõningate volinike jaoks ei olnud mullu novembris tehtud rahvahääletusel väikese osalusprotsendi tõttu olulist kaalu. Selle tõid esile nii Kuslap kui ka vallavolikogu liige Kalev Kiisk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles