Pärnus rajatakse kaks fooriristmikku

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Mai-Papiniidu ristmikule ja Riia maanteele Maxima poe lähedale paigaldatakse peagi foorid.
Mai-Papiniidu ristmikule ja Riia maanteele Maxima poe lähedale paigaldatakse peagi foorid. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Pärnu linnavalitsus kuulutas välja riigihanke Mai-Papiniidu ristumiskohta ja Riia maanteele Maxima poe lähedale fooriristmiku ehitamiseks, uued ristmikud valmivad mai lõpuks.

“Kui ilm lubab, tahaks töödega valmis saada sel aastal, aga võib juhtuda, et lõpp jääb kevadesse,” ütles linnavalitsuse liiklusspetsialist Toomas Tammela.

Mai ja Papiniidu tänava ristmikul paigaldatakse fooriportaalid üle Mai tänava ja poolele teele ulatuvad konsoolid Papiniidu tänavale. Fooritsüklid arvestavad sellega, et Mai tänaval on tihedam liiklus, parempöördeid ristmiku kõrval ei reguleerita fooriga. Eeskätt on fooriristmik vajalik jalakäijate ohutumaks teeületuseks, seal parandatakse valgustustki.

Maxima kaupluse lähedal Riia maantee ja Ravi tänava ristumiskohas on praegu ülekäigurada. Kavas on paigaldada sinna nupuga foorid, et inimesed saaksid ohutumalt üle tee minna. Foorisüsteem ühendatakse lähimate ristmike valgusfooridega, et tagada Riia maanteel autode sujuvam liikumine.

Pärnu teeületuskohtade turvalisemaks muutmist toetab riik 135 000 euroga, ülejäänu lisab omavalitsus. Peale kahe uue fooriristmiku on see raha mõeldud Vanalinna põhikooli juures Ringi ja Nikolai tänava ristmiku ja Tõstamaa keskkooli ülekäiguraja ohutumaks muutmiseks.

Ringi-Nikolai ristmikule ehitatakse künnis ja paigaldatakse valgustid, mis suunavad valgustuse sebrale. Liiklusmärgid ääristatakse vilkuvate tulukestega, mis hakkavad põlema pimedal ajal, kui jalakäija asub teed ületama.

Tõstamaa keskkooli esisel ülekäigurajal uuendatakse liikluskorraldusvahendeid ja paigaldatakse erivalgustus. “Liiklusmärke ümbritsevaid vilkuvaid tulukesi sinna ei tule, kuid Tõstamaa kooli ülekäigurada on osavaldadest esimene, kus valgustus on suunatud otse ülekäigurajale. Pärnu linnas on selliseid ülekäiguradu juba varem rajatud, nüüd hakatakse neid tegema osavaldadesse,” rääkis Tammela.

Kevadel ehitati Pärnus ümber Riia maantee ja Liiva tänava, Riia maantee ja Kastani, Riia maantee ja Kännu, Riia maantee ja Saare, Jannseni ja Havi, Pika ja Pühavaimu ristmiku ja Mai 28 esine ülekäigurada. Teeületuskohtade ohutumaks muutmine on üks linnavalitsuse prioriteete ja selleks katsetatakse lahendusi, mida mujal Eestis veel pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles