Otse-eetris: kalarappimisega kaua vastu ei pea (1)

PP
Copy
Naljahambad väidavad, et pärnakas on ikka olnud kalarappija ja puusaagija.
Naljahambad väidavad, et pärnakas on ikka olnud kalarappija ja puusaagija. Foto: Shutterstock

Pärnumaa vajab targa majanduse arendamist, lihtne tööstus, kus inimene täidab masina rolli, ei taga pikaaegset arengut. Nii arvas Pärnumaa arenduskeskuse juht Erik Reinhold Tre Raadio ja Pärnu Postimehe otsesaates “Aktuaalne Pärnumaal”.

Saatejuht Regina Jaakson uuris siinsele ettevõtlusele keskendunud saates, milline majandusharu veab Pärnumaa arengut. Pärnu Postimehe peatoimetaja Siiri Erala tõi seepeale esile siinsed eksportivad tööstusettevõtted, mille aastakäive ulatub kümnetesse miljonitesse eurodesse, Wendrel isegi üle 100 miljoni. 
“Laias laastus eksporditakse Pärnumaalt iga kuu 50 miljoni euro eest kaupa,” näitlikustas Erala statistikaameti andmeile tuginedes. 

Reinhold ei soovinud kellelegi lipulaeva silti külge riputada: “Kõik valdkonnad on omavahelises sünergias nii või teisiti,” väitis ta. Sellega nõustus Eralagi, kes teadis, et tootmisettevõtete potentsiaalsed kliendid tuuakse sageli siia oludega tutvuma ja siis on eriti oluline, et kogu piirkond, sealhulgas teenindus- ja turismifirmad jätaksid võimalikele partneritele hea mulje. “See ei ole ilmselt kõige kaalukam argument kokkulepete sündimisel, kuid mängib siiski rolli,” leidis ta.
“Ettevõtetel pole ju ainult kliendid, vaid ka töötajad,” avas arenduskeskuse juht arutelus uue tahu. “Nende lapsed peavad saama käia koolis ja lasteaias. Kogu sotsiaalne taristu peab olemas olema. See on ettevõtetele ülioluline.”
Pisut puudutasid saates osalenud võimaliku majanduskriisi teematki. Neljapäeval ettevõtlusauhindade jagamisel kõneles sellest Luminori panga peaökonomist Tõnu Palm ja tõi ridamisi näiteid riikide kohta, kus ilmneb selgeid kriisimärke. Üks selliseid on Saksamaa. Erala sõnutsi on sakslased Pärnusse hiigelinvesteeringu teinud Metsä Woodi põhikliendid ja ilmselgelt puudutab Saksamaa kriis nende kaudu siinset majanduselu. 
Reinhold nimetas pääseteena “ajumahukat majandust”. “Vana põlvkonna naljahambad ütlevad, et pärnakad on ikka puusaagijad ja kalarappijad olnud. Nüüd on näha, et tarka – info- ja muule kõrgtehnoloogiale rajanevat – majandust tuleb järjest juurde. Fakt on see, et ega me puusaagimise või kalarappimisega kaua vastu pea,” arvas ta.
Tre Raadio ja Pärnu Postimehe saade “Aktuaalne Pärnumaal” on otse-eetris reedeti kell 11.30. 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles