Andke teada Pärnumaa hiiesõbralikest tegudest

Pärnu Postimees
Copy
Lautna hiietamm, mis asub Lääneranna vallas Rohuaia talu alal, on üks Pärnumaa pühapaikadest.
Lautna hiietamm, mis asub Lääneranna vallas Rohuaia talu alal, on üks Pärnumaa pühapaikadest. Foto: Ahto Kaasik

Hiite Maja sihtasutus ootab ettepanekuid hiiesõbralike tegude kohta. Tunnustamist väärib looduslike pühapaikade kaitsmine, hooldamine, uurimine ja tutvustamine.

Tunnustada võib eraisikuid, seltse, ühinguid, asutusi, väljaandeid, omavalitsusi, ettevõtteid, institutsioone, projekte ja muid ettevõtmisi, tänu kellele või millele on põlised pühapaigad säilinud või on nende olukord paranenud, samuti kasvanud ühiskonna teadlikkus pühapaikade suhtes.

Hiite Maja SA soovib väärtustada pühapaikade tundmist ja hoidmist ning aidata kesta pühapaikadega seotud loodus- ja kultuuripärandil.

Põlised looduslikud pühapaigad on kivid, puud, metsad, veekogud, pinnavormid ja muud loodusobjektid ja maa-alad, mida meie esivanemad on pühaks pidanud ja seal palvetanud, loodusjõude kummardanud, ravinud, pühi pidanud, sinna ande jätnud või muid kombetalitusi korraldanud.

Rahvusvahelise looduskaitseliidu hinnangul on looduslikud pühapaigad inimkonna vanimad kaitsealad ja neid tuleks hallata põlisrahvaste tavasid järgides.

Hiiesõbralikke tegude eest antakse tänukirjad üle novembri lõpus Tartus Eesti maaülikooli aulas üritusel, kuhu huvilistele on sissepääs tasuta. Varem on tunnustuse pälvinud 75 tegu, millega saab tutvuda siin.

Ettepanekuid oodatakse 10. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles