Säästke töötajad näevad tulemusi reaalajas

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Klaasimise osakonnas on töötajatel kärmed käed ja ­terav silm, kahekordset klaasi sätib raami vändralane Toomas Mangusson.
Klaasimise osakonnas on töötajatel kärmed käed ja ­terav silm, kahekordset klaasi sätib raami vändralane Toomas Mangusson. Foto: Urmas Luik

Juhusel oli määrav roll, et hajaasustatud Tori valla Jõesuu külla kunagise Säde sovhoosi sigalaks ehitatud hoonesse panid taanlased oma seadmed ja hakkasid eritellimuste järgi valmistama puidust uksi ja aknaid. Kuuldavasti oli selle piltlikult öeldes nagu imeväel kanna kinnitamise taga jahimeeste kohtumine seal­kandis, kus kuningriigi küttidega plaani peeti.

Samal ajal töötas Pärnu linnavalitsuses ühiskonnageograafina taanlane Sven Halfdan Nielsen, kes eesti keele oli omal käel selgeks õppinud. Tema ametiaeg taasiseseisvunud riigis hakkas täis saama ja just siis avanes Nielsenil kodumaaga seotud töövõimalus.

Selle andis 1975. aastal Taanis asutatud firma JNA, mis oma tootmise Eestisse kolis ja tekkinud otsekontaktide kaudu valis asukoha Pärnumaale 350 elanikuga Jõesuusse. Osaühinguna Säästke tuntud ettevõte võib 5. novembril tähistada 18. aastapäeva.

Ettevõte on nagu majanduses ikka vahetanud omanikku ja firmanime. Säästke omanik ja tegelik kasusaaja on 2014. aastast Taani ettevõte Inwido E-Commerce. Terekäe ulatab tehase juht Ain Aju, kes põhjaeestlasena sattus viis aastat tagasi Säästkesse juhuse läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles