Keskkonnaagentuur: Jälgmisseadmega hunte on keelatud küttida

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Jälgimisseadmega hunte küttida on keelatud.
Jälgimisseadmega hunte küttida on keelatud. Foto: Keskkonnaagentuur

Novembriga algas hundijaht ja keskkonnaagentuur tuletab jahimeestele meelde, et telemeetriaseadmega huntidele ei tohi jahti pidada.

7. septembril märgistas keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna peaspetsialist Marko Kübarsepp Pärnu ja Viljandi maakonna piirialal Kanaküla lähistel GPS-GSM-telemeetriaseadmega aastase isahundi. Loom on sündinud 2018. aasta mai esimestel päevadel Halliste-Kanaküla metsades ja tal on viis õde-venda. Käesoleval aastal tõid samad vanemad ilmale järgmise pesakonna kutsikaid.

“Nagu huntidel kombeks jäävad paar järglast alati vanematele appi uue pesakonna eest hoolitsema. 21. oktoobrini ajas hundinooruk oma hundiasju sünnikodus ja täitis karjas lapsehoidja rolli. Missioon täidetud, lahkus hunt 22. oktoobri öösel tuttavatelt aladelt ilmse sooviga leida suguvendade hõivamata territoorium,” vahendas keskkonnaagentuuri pressiesindaja Valdo Jahilo.

Nüüdseks on hunt läbinud umbes kahenädalase reisi kestel 360 kilomeetrit, olles külastanud nii Järva-, Rapla- kui Harju maakonda. Praegu tutvub hunt Harju maakonna läänepoolsete loodusmaastikega.

Jälgimisseadmega hundi teekond.
Jälgimisseadmega hundi teekond. Foto: Keskkonnaagentuur

Noorte huntide hajumine karjast ja sünniterritooriumilt on loomulik aastaringne protsess valdavalt kas vahetult enne järgmise pesakonna sündi kevadel või hoopiski sügisel. Kõige enam põhjustab hundikarjade lagunemist ja noorte huntide hajumist aga jahipidamine.

„Nüüdseks seitsmendat aastat kestnud huntide telemeetrilise jälgimise (seire) projekti raames on GPS-seade paigaldatud 15 hundile. Telemeetriline jälgimine annab üliolulist teavet kohaliku hundipopulatsiooni seisundi põhinäitajate nagu toitumise, liikumise, karjade (pesakondade) paiknemise ja rände kohta ning on vajalik arvukushinnanguteks.“ selgitas Kübarsepp.

Kõnealusel hundil on kaelas valge jälgimisseade. Kuna äsja on alanud jahihooaeg, tuletab keskkonnaagnetuur meelde, et telemeetriaseadmega huntidele ja nende karjadele jahti pidada on keelatud.

“Loodame, et jälgimisseadmega hunt ei juhtu püssitoru ette ja saab meile oma andmetega veel pikki aastaid abiks olla,” lausus Kübarsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles