Pärnumaa noormees püüdleb polaarmatkale

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Artur Kuldsaar soovib osaleda 300kilomeetrisel polaarmatkal.
Artur Kuldsaar soovib osaleda 300kilomeetrisel polaarmatkal. Foto: Erakogu

Pärnumaalt pärit 29aastane Artur Kuldsaar loodab kaasmaalastest fännide abiga pääseda tuleval kevadel 300kilomeetrisele Fjällräven Polari kelgukoeramatkale.

Aastaid Prantsusmaal Püreneedes elanud Kuldsaar nägi juhuslikult internetis polaarmatka kuulutust. Varem on ta hääletanud samal konkursil osalenud eestlaste poolt, kuid ise pole rännakule minna mõelnud. Matkakihk on mehes tärganud just mägedes käies. “Ma käin matkamas igal aastaajal ja nii palju, kui vähegi saab,” lausus Kuldsaar.

Talvisel ajal saab liikuda räätsade, kasside ja kirka abil. Kevadel ja suvel on lihtsam matkata. “Aga päris iga ilmaga mäkke ei roni,” tõdes Kuldsaar.

Liikumispisiku sai Kuldsaar lapsepõlves, kuna juba siis meeldis talle pigem metsas kolada kui toas passida. Nüüd on ta selgeks õppinud mägironimisegi ja kadunud on kõrgusekartus.

Konkursil osalejad on jaotatud 11 regiooni vahel ja matkale pääseb vaid hääletuse võitja. Eestlased osalevad põhja- ja idaregioonis. Hääletus lõpeb 12. detsembril.

Sel kevadel osales Fjällräveni polaarmatkal Lindilt pärit Maiu Lünekund.

Marsruut:

  • Retk saab alguse Norrast, igast küljest mägedega ümbritsetud Signaldalenist.
  • Sealt liigutakse edasi Rootsi Pältsasse, kus laiuvad Euroopa ühed suuremad igikeltsaalad.
  • Rastojaurest jõutakse Kattuvoumasse. Mõnda aega jookseb marsruut piki jäätunud Torneälveni jõge.
  • Sevujärvis asenduvad lumeväljad tasapisi metsaga. Sealt ei ole enam palju minna finišini Väkkäräjärvis, kus retkelisi ootab juba saun.

Allikas: Fjällräven Polar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles