Asenduskodus elavate laste soovide täitumisele saab õla alla panna

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Heatahtlikud päkapikud saavad aidata täita Pärnumaa asendus- ja turvakodudes elavate laste jõulusoove.
Heatahtlikud päkapikud saavad aidata täita Pärnumaa asendus- ja turvakodudes elavate laste jõulusoove. Foto: Lilli Tölp

11. aastat kogutakse jõulukingi soovid lastelt, kes ei saa elada päritoluperes, vaid asendus- või turvakodus. Jõulueelse nädala jooksul aidatakse leida jõulupuu projektiga head inimesed, kes annavad oma panuse, et täita laste südamesoovid. Pärnumaal on selliseid kingita lapsi veel üheksa.

Annetajal avaneb võimalus anda oma panus "Jõulusoovide puu" projekti kaudu laste unistuste täitmiseks, valides soovide seast südamelähedase. Annetuse kaudu saab aidata täita ühe või mitme lapse kingisoovi.

Kokku on puul 715 kingisoovi Eesti eri paigust. Pärnumaa laste kingisoove oli puul 19, neist kümnele on kingitused olemas.

Täna otsitakse toetajaid veel üheksa Pärnumaa lapse unistuse täitmiseks.

Nii igatseb nelja-aastane Klariine nukumaja, mida oma käe järgi seada.

Õed Carmen ja Carina ootavad tõukekelke, millega mööda Pärnu lumiseid teid sõita ja terviseradadel kasvatajatelegi sõiduteenusega rõõmu pakkuda.

14aastase Mariuse kingisoov on mälupulk, et pildistamishobi tulemused suure mahuga seadmele salvestada.

15aastane sportlik Reino unistab rulast, mida tal pole kunagi olnud.

16aastase Ermo ja 13aastase Raimo soov on arvutirool ja pedaalid. Omaette hoidvad poisid on suured arvutimängusõbrad ja tahaksid tunda virtuaalset sõidurõõmu.

16aastane Rainer on poiss, kes on jõudnud selgusele oma eesmärkides ja tulevikus ning soovib jõuluvanalt uut arvutimälu ehk RAMi. Noormees püüdleb Pärnumaa kutsehariduskeskuses IT-spetsialisti erialale. Ta tunneb huvi infotehnoloogia vastu ja soovib ennast aina täiendada. Selleks ongi vaja arvutikomponente. 

17aastane Alari soovib jõuluvanalt kalastusmagnetit, millega jõgedest metallesemeid välja tõmmata ja sedasi veekogusid puhastada. 

{image_

embed

}138528{/image_

embed

}

"Jõuluõhtul kingituste saamine on paljudele lastele aasta kõrghetk. Unistuste jõulukingitus saab reaalsuseks, kui kuulata ja märgata, mida laps soovib ja mis on selle soovi taga. Ka nendel lastel, kel soovide täitmiseks puudub lähisugulaste võrgustik, on erilised jõulusoovid, mille taha lugu. Lapsed on oma kirjas lahti mõtestanud, miks just see kink on talle oluline. Olgu sooviks kõrvaklapid, mis suures peres kasvades aitavad aeg-ajalt omaette olla, või aktiivsusmonitor, mis motiveerib kiirendama sammu teel koolist trenni, või tõukeratas, millel koos sõpradega kodutänavas ringi sõita – igal soovil on kindel mõte ja põhjendus," kirjeldas laste jõulusoove SEB heategevusfondi tegevjuht Triin Lumi.

Iga lapse soov on isiklik ja kõikide laste kingitused komplekteeritakse individuaalselt. Annetuste eest soetatakse vabatahtlike abiga jõulusoovide nimekirjas leiduvad kingitused ja pakitakse. 

„Aastas on 365 päeva, 8760 tundi, 525 000 minutit. Iga päev, tund ja hetk inimese elus on võrdselt tähtis! Unistused ei lõpe jõuludega. Kõik lapsed tahavad elust rõõmu tunda ja hobidega tegelda aasta läbi. Kutsume inimesi tegema ka pika vaatega jõulukingitust püsiannetusena, sest järjepidev tugi on oluline: nii saame toetada asendus- ja turvakodus elavate laste unistusi nii, nagu me toetame oma laste unistusi aasta ringi. Asendushooldusel noor, kes omandab haridust kutse- või ülikoolis, saab toe õppevahendite soetamiseks. Nii saab spordipoiss hobistipendiumi programmi toel osaleda võistlustel või spordilaagris," laiendab projekti eesmärki Lumi.

Jõulusoovide puu projekti käigus kogutud Eesti asendus- ja turvakodus elavate laste ja perede 715 soovi leiab SIIT.

Kui kingitus on soetatud ja vabatahtlikud päkapikud selle ära pakkinud, on annetajatel võimalik jõulupuul vaadata, milline kingitus on annetuse eest lapse kingipaki sisse pandud. Kingikotid saadetakse Omniva kullerite abiga jõulupidudeks Eesti laste turva- ja asenduskodude 99 perre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles