Loodusturismi ühing toetab jahimeeste seltsi ettepanekut põtrade küttimismahtu vähendada

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Põtrade nägemine looduses on muutunud harvemaks.
Põtrade nägemine looduses on muutunud harvemaks. Foto: Marko Saarm

Eesti loodusturismi ühingu liikmed, kelle hulgas loodusgiidid ja -fotograafid, kinnitavad, et põtradega kohtumine Eestis metsades on tunduvalt vähenenud.

Kui varem oli põder Eesti looduses üsna tavaline loom, on viimastel aastatel ette tulnud juhtumeid, kus isegi nädala jooksul ei õnnestu hoolimata intensiivsest otsimisest põtra metsas kohata.

Põtrade suur küttimine algas uue jahiseaduse kinnitamisega 2013. aastal. Hinnanguliselt on seitsme aastaga sõralise arvukus langenud kaks korda ehk 20 000 pealt 10 000ni.

2019. aastal jäi jahilimiit täitmata kolmandikul Eesti jahiseltsidest, kusjuures aastaga on täitmata limiidiga jahiseltside arv kasvanud kaks korda. See viitab tugevale arvukuse langustrendile, mis on tingitud aastatepikkusest üleküttimisest.

​Ühingu ütlust mööda on põder meie metsade suurim loom, kellel täita tähtis ökoloogiline roll, ja tema kohtamine pakub unustamatuid elamusi nii kohalikule loodusesõbrale kui Eesti väliskülalistele. Selle suuruluki arvukuse edasine langus teeks ühingu meelest kodumaist faunat vaesemaks ja vähendaks Eesti loodusturismi konkurentsivõimet.

“Ühineme jahimeestega ja kutsume üles põtrade küttimislimiite tunduvalt vähendama, et peatada Eesti suurima imetaja arvukuse järsk langus,” teatas loodusturismi ühing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles