Kuldse Kodu projekteerija pälvib kultuuri elutööpreemia

Pärnu Postimees
Copy
Eraldi peatüki Eesti 1970. aastate arhitektuuris moodustavad Pärnu KEKile projekteeritud hooned, kus dominant on kolmveerand kilomeetrit pikk terrassmaja Kuldne Kodu.
Eraldi peatüki Eesti 1970. aastate arhitektuuris moodustavad Pärnu KEKile projekteeritud hooned, kus dominant on kolmveerand kilomeetrit pikk terrassmaja Kuldne Kodu. Foto: Ants Liigus

Pärnu Kuldse Kodu ja lasteaia projekteerinud arhitekt Toomas Rein saab valitsuse otsusega tänavuse kultuuri elutööpreemia, spordi aastapreemiaga tunnustatakse Pärnust pärit võrkpallitreenerit Andrei Ojametsa.

64 000 euro suuruse kultuuri elutööpreemiaga tunnustatav Rein on aastakümneid olnud Eesti arhitektuuri mõjukamaid isikuid. Ta on arhitekti kompromissitu sotsiaalse vastutustunde eeskuju, kelle loomingu keskmes on ruumi kvaliteet.

Rein on üks Eesti tipparhitekte, kelle mahukast loomingust – umbes 120 ehitist ja projekti – kerkivad esile EKE Projektis projekteeritud objektid. Seal töötas Rein aastatel 1967–1986.

Toomas Rein.
Toomas Rein. Foto: Elmo Riig

Eraldi peatüki Eesti 1970. aastate arhitektuuris moodustavad Pärnu KEKile projekteeritud hooned, kus dominant on kolmveerand kilomeetrit pikk terrassmaja Kuldne Kodu.

Tegemist on nõukogude Eesti suurejoonelise asumiga, mis oma täies võimsuses jäi lõpuni ehitamata, kuid ideaalis oleks kombineerinud tööstus- ja administratiivosa elamukvartalite ja ühiskondliku keskusega.

Esildises kirjutati, et Reinu loometeel paistavad eriliselt silma 1960.–1970. aastatel maapiirkondadesse projekteeritud modernistlikud ehitised.

Pärast iseseisvuse taastamist on ta loonud mitmesuguseid olulisi ühiskondlikke objekte, aga ka elamuid. Üle 100 ehitisest ja projektist tõusevad esile omaaegsed kolhoosikeskused Kobelas ja Tsoorus, samuti Paide ja Rapla KEKi peahoone, Pärnu Kuldne Kodu ja lasteaed.

Tema looming kuulub Eesti arhitektuuripärandi kullafondi. Elutööpreemiale esitasid Reinu Eesti kunstiakadeemia, Eesti arhitektuurimuuseum ja Eesti arhitektide liit.

Andrei Ojamets.
Andrei Ojamets. Foto: Sander Ilvest

9600eurose spordi aastapreemia pälvib tänavu Andrei Ojamets Eesti naiste võrkpallikoondise viimise eest Euroopa meistrivõistlustele ning Tartu Bigbanki võrkpallimeeskonna võidule viimise eest Eesti-Läti ühisliigas.

Riigi kultuuri- ja spordipreemiad antakse üle Eesti Vabariigi aastapäeva eel, 23. veebruaril Eesti teaduste akadeemia saalis koos riiklike teaduspreemiate ning Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles