Piltuudis ⟩ Õues paugub krõbe pakane, millega võrdset pole Eestis varem nähtud? (1)

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Kergliiklejate loenduri temperatuurimõõdik näitab aiateibaid. 
Kergliiklejate loenduri temperatuurimõõdik näitab aiateibaid. Foto: Urmas Luik

Eile õhtust näitab Pärnu Kesklinna silla Akadeemia tänava otsas olev jalgrattaloenduri tabloo õhutemperatuuri, mis paneks paukuma aiateibad, kaanetaks silmapilk sealsamas voolava jõe ja jätaks seisma suure hulga masinaid. Tõenäoliselt kuulutataks vähemalt lasteasutustes välja külmapühad.

Kui pärnakas Ants Tamme perega õhtusele jalutusringile läks, märkas ta ilmselget elektroonika vimkat: jalgrattureid loendava elektroonse tabloo näit 47 külmakraadi tundus ebausutav. Samad numbrid ilutsesid tablool täna pärastlõunal. 

Sama loendur on villast visanud varemgi, läinud aasta 5. novembril näitas tabloo samuti -47 kraadi.

Pärnu linnavalitsusest öeldi, et jalgrattaloendurit haldab lepingupartner inseneribüroo IB Foor, kust anomaalse näidu kohta esiti seletust anda ei osatud.

“Oleme teadlikud, aga ei oska enne kuidagi kommenteerida, kuni meie töötaja on kohapeal ära käinud,” vastati IB Foori telefoninumbril.

Elektroonikat uskudes langes temperatuur juba neljapäeva õhtuks 47 miinuskraadini.
Elektroonikat uskudes langes temperatuur juba neljapäeva õhtuks 47 miinuskraadini. Foto: Ants Tamme

IB Foori objektijuht Arvo Kasesaar selgitas, et tegemist on tootjatagatisega mõõdikuga, mis juba sügisel garantiiremondis käis. Kas seekord saadakse kohapeal oma jõududega andur reaalset õhutemperatuuri näitama või tuleb taas tootja poole pöörduda, selgub Kasesaare sõnutsi tuleva nädala alguseks.

Riigi ilmateenistuse andmetel mõõdeti pärastlõunal Pärnus üks kraad sooja, kohalik külmarekord pärineb 15. jaanuarist 1893, kui termomeeter näitas 34,8 miinuskraadi. 

Eesti külmarekordki kahvataks Pärnu näidu peale: 17. jaanuaril 1940 mõõdeti Jõgeval riigi senine madalaim õhutemperatuur -43,5 kraadi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles