Linn leidis ratastoolis mehe käimlale ümberehitaja (4)

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Jalutu, ratastooliga liikuv mees ei pääse kitsaste ukseavade tõttu linna sotsiaalkorteris ei vannituppa ega tualetti. Nii on ta elanud pea aasta. Linna sotsiaaltöötajatelegi on ta muret korduvalt kurtnud. Probleemi lahendamine on takerdunud paberimajanduse taha.
Jalutu, ratastooliga liikuv mees ei pääse kitsaste ukseavade tõttu linna sotsiaalkorteris ei vannituppa ega tualetti. Nii on ta elanud pea aasta. Linna sotsiaaltöötajatelegi on ta muret korduvalt kurtnud. Probleemi lahendamine on takerdunud paberimajanduse taha. Foto: Mailiis Ollino

Linna munitsipaalkor­teris elav ratastoolis mees, kes pea aasta ei ole pääsenud kodus tualetti ega vanni­tuppa, peab potile saamist ootama veel paar nädalat.

Varem sai 59aastane Andrejs Greinis ühe jalaga hakkama elementaarsete toimingutega, kuid möödunud aasta alguses jäi ta ilma teisestki jalast. Sellest ajast liigub ta ratastooliga ja kitsaste ukseavade tõttu ei mahu tualetti ega pesuruumi. Hädad tuleb teha pudelisse või kilekotti.

Greinise tervislikku seisundit arvestades käib selline sahkerdamine talle üle jõu. Kuid linn ei pakkunud kiiret lahendust.

Mullu suve algul täitis Greinis ühes linna sotsiaaltöötajaga taotluse saada toetust riiklikust kodukohanduse programmist WC ja vannitoa ümberehituseks.

Mõni nädal tagasi, kui Pärnu Postimees mehe murest esimest korda kirjutas, öeldi linnavalitsusest, et ­raha on olemas, kuid otsitakse veel ehitusfirmat.

Nüüdseks on ehitaja leitud ja Pärnu linnavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Tõnu Poopuu kinnitusel planeeritakse ehitamist alustada tuleval nädalal. Tööd peaksid valmis saama märtsiks.

Ehitustööde ettevalmistamine on võtnud omajagu aega. Soodsaima pakkumise teinud ehitaja ei saanud enne ­veebruari alustada.

Tõnu Poopuu

Greinis ei olnud veel kursis sellega, et järgmise nädala algul võetakse rekonstrueerimistööd ette, vaid kuulis seda ajakirjanikult. Mõistagi on see talle hea uudis: aasta kannatanud, mis see paar nädalat veel ära ei ole.

“Ehitustööde ettevalmistamine on võtnud omajagu aega,” selgitas Poopuu. “Soodsaima pakkumise ­teinud ehitaja ei saanud enne veebruari alustada, peale selle oli enne korteris ehitamise alustamist vaja kohendada maja teist hügieeniruumi, mida elanikud saaksid ehitustööde ajal kasutada.”

Greinise kodus ei piirduta üksnes ukseavade laiendamisega. Nii vannituba kui WC ehitatakse täielikult ümber: lammutatakse vann, valamu ja vahesein. Asemele ehitatakse dušinurk ja uus sein ning vahetatakse välja sanitaarseadmed.

Ehitustööd lähevad Poopuu sõnutsi maksma umbes 7000 eurot. Osa rahast saadi riiklikust kodu­kohanduse programmist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles