Kõrgem maamaks hakkab mõne aasta pärast mõjutama toidu hinda (1)

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Maatulundusmaad kasutatakse põllumajandussaaduste tootmiseks, aga liigsaju järel kannatavad tulu saamiseks rajatud põllud niiskuse all.
Maatulundusmaad kasutatakse põllumajandussaaduste tootmiseks, aga liigsaju järel kannatavad tulu saamiseks rajatud põllud niiskuse all. Foto: Mailiis Ollino

Selle üle, kuidas mõjutaks maade korraline hindamine maamaksu, läheb arvamuste kanonaad ilmselt alles lahti, kuid põllu- ja metsamaa omanikud ütlevad, et valitsus peaks oma kava teoks ­tehes arvestama nende tegevusvaldkonna eripäraga. Ent valla­valitsused kinnitavad, et nende käest pole midagi küsitud.

Aga pealinnas Stenbocki majas keerleb plaan alustada maade korralise hindamisega väitega, et seda pole riigis tehtud 19 aastat ja vahepeal on maa turuväärtus keskmiselt tõusnud ligemale seitse korda. Riigihalduse minister Jaak Aab kinnitas, et valitsus arutab teemat eeldatavasti märtsis.

Maa turuväärtuse kõrval on teine tähtis osis maksumäär, mille määrab kohalik omavalitsus. Seadusega on seni lubatud kõrgeim maksumäär kaks kuni 2,5 prot­senti, mida kasutavad Pärnumaa oma­valitsusedki. Erisusena ei rakenda põllumajandussaaduste tootmiseks kasutatavale ja loodus­likule rohumaale maksimummäära Saarde vald (1,7) ja Tori vald (1,8).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles