Riigihalduse minister: Omavalitsustele on mõistlik anda suurem roll kohaliku elu korraldajana (1)

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Riigihalduse minister Jaak Aab leiab, et mõistlik on anda omavalitsustele senisest suurem otsustusõigus piirkonna elu arendamisel.
Riigihalduse minister Jaak Aab leiab, et mõistlik on anda omavalitsustele senisest suurem otsustusõigus piirkonna elu arendamisel. Foto: Madis Veltman / Postimees

Rahandusministeerium kavatseb uurida, kas ja milliste kohalikele elanikele mõeldud teenuste pakkumisel oleksid omavalitsused kui piirkonna eksperdid riigist tulemuslikumad. Analüüsija leidmiseks on ministeerium välja kuulutanud hanke.

„Kõige paremini teavad linna- ja vallaelanike vajadusi ning piirkonna eripärasid kohalikud omavalitsused,“ ütles riigihalduse minister Jaak Aab. „Seetõttu on mõistlik anda neile senisest suurem otsustusõigus piirkonna elu arendamisel. Küsimus on aga selles, kas ja milliseid lisaülesandeid oleks neile otstarbekas anda. Seda me soovimegi hankepartneriga koostöös välja selgitada.“

Haldusreformi üks eesmärke oli samuti suurendada tänu ühinemisele võimekamaks muutunud omavalitsuste otsustusõigust.

Enim potentsiaali näeb riik omavalitsustel sotsiaalvaldkonnas. Näiteks on kavas analüüsida, kas oleks otstarbekas anda omavalitsustele senisest suurem roll erivajadustega inimeste abivajaduse hindaja ja toetavate teenuste pakkujana. Samuti perearstiabi kättesaadavuse parandajana, näiteks pakkuda perearstile ruume või luues perearstikeskusi.

„Ülesannete omavalitsustele üleandmise ja nende otsustusrolli suurendamise eesmärk on ennekõike muuta kohapeal elanikele teenused paremaks ja kättesaadavamaks,“ rõhutas Eesti linnade ja valdade liidu asedirektor Jan Trei.

Esialgu on tegemist üksnes analüüsiga, milles hinnatakse võimalusi pikas perspektiivis. Tulemused arutatakse läbi  valdkonna ministeeriumide, omavalitsuste ja partnerorganisatsioonidega.

Analüüsist ja poolte läbirääkimistest selguvad ettepanekud on riigihalduse ministril kavas esitada valitsusele 2021. aasta veebruaris. „Juhul, kui valitsus otsustab omavalitsustele lisaülesandeid anda, peab sellega kaasas käima nende tulubaasi suurendamine ja vajaliku võimekuse tagamine,“ toonitas Aab.

Analüüsi tellib rahandusministeerium koostöös riigikantselei, sotsiaalministeeriumi ja Eesti linnade ja valdade liiduga. Seda rahastatakse ühtekuuluvusfondist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles