Vahtra suurfarm pälvis auhinna

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Vahtra suurfarm sai aasta betoonehitise konkursil eripreemia.
Vahtra suurfarm sai aasta betoonehitise konkursil eripreemia. Foto: Urmas Luik

Eesti betooniühing kuulutas tänasel betoonipäeval välja aasta betoonehitise konkursi võitjad. Eriauhinna pälvis Saarde vallas Viisireiu külas valminud Vahtra suurfarm.

Pärnu maakonnast oli Vahtra suurfarm ainus rajatis, mis 15 ehitise hulgas osales konkursil. Tunnustus tuli sihipärase tegevuse eest betooni kasutamisel hästi läbi mõeldud eesmärgil. Žürii hinnangul on betoon valitud õige koha peale ja kestab seal ehitustehniliselt. Taasiseseisvunud Eestis pole ühtegi loomakasvatushoonet ehitatud täielikult raudbetoonist kandekonstruktsiooniga.

“Pärnumaa põllumajandusettevõte Weiss OÜ on 25 aasta jooksul hulga lautu rekonstrueerinud ja neil on kogemus, et loomapidamisel tekkivad gaasid lämmastik ja metaan põhjustavad puitkonstruktsioonide pehkimist ja raudpostide roostetamist. Nii otsustatigi rajada betoonist laut,” kommenteeris žürii esimees Aadu Kana. Betoonikasutus tipneb lüpsikojas, mille suuresildeline (24x24meetrine) vahelagi on ehitatud järelpingestud monoliitbetoonist.

Weissi kui maakonna ühe tugevama põllumajandusettevõtte tellimusel valminud üle 1000 lüpsilehmale mõeldud Vahtra suurfarm avati 2. oktoobril peaminister Jüri Ratase osavõtul.

Suurfarmi arhitekt ja konstruktor on OÜ Pekko Projekt, ehituse peatöövõtja OÜ Mapri Ehitus. Betoonitööd tegid kolm osaühingut: Mapri Ehitus, Reme Grupp ja Rivest. Betoontooted valmisid OÜ TMB Elemendis ja OÜ Narva Barkis, betoon aga AS HC Beoonis ja raketised OÜ Doka Eestis.

Kõnealuse võistluse korraldasid 20. korda Eesti betooniühing ja Eesti ehitusmaterjalide tootjate liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles