Linn andis hooldekodu laiendusele rohelise tee

Pärnu Postimees
Copy
Tammiste hooldekodu uues hoones jätkub kohti 30 elanikule.
Tammiste hooldekodu uues hoones jätkub kohti 30 elanikule. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsus väljastas Tammiste hooldekodule 30kohalise eluhoone püstitamise loa. Ehitaja leidmiseks korraldab linn hanke ja ehitusega on plaan alustada sel suvel.

Tammiste tee 11 kerkivasse ühekorruselisse hoonesse kolib 30 hooldekodu elanikku, kes praegu elavad hooldusasutuse Londoni-nimelises majas.

Tammiste hooldekodu Tammiste ja Jõõpre üksuses (Jõõpre Kodus) on üldhooldusteenuse järjekorras püsivalt poolsada abivajajat.

Nõudlus üldhooldusteenuse järele ületab Tammiste hooldekodu juhataja Riido Villupi sõnutsi pidevalt pakkumise, mistõttu on üsna tavaline, et teenuse vajaja ei leia kodulinnas ega isegi -maakonnas sobivat hoolduskohta ja on sunnitud otsima seda mujalt Eestist.

“See ei ole teenuse saajale ega tema lähedastele mugav ega mõistlik lahendus, sest nõrgestab sidet omaste vahel,” tõdes Villup. “Ebapiisava bussiühenduse ja distantsi tõttu on lähedaste külastusi harvem ja külastused toovad omastele kaasa kulutusi. Üldine hoolekande põhimõte, et abivajajale peavad teenused olema kättesaadavad võimalikult kodu lähedal, ei tohiks tähendada mitmekümnete kilomeetrite pikkust teekonda. Abivajajad jäävad vaatamata hinnatud abivajadusele ja õigustatud taotlusele järjekorda ega pääse õigel ajal vajalikule teenusele.”

Pärnu linnas pakub väljaspool kodu üldhooldusteenust viis asutust, kus kokku on 319 kohta. Neist enim kohti – 140 – leidub Tammiste hooldekodu Tammiste üksuses. Hooldekodu Jõõpre üksuses on 18, Pärnu haigla õendushoolduskeskuses 20, Tõstamaa hooldekodus 57 ja osaühingu Zunt erahooldekodus 84 kohta.

Et üldhooldusteenuse kvaliteeti tõsta ja kohtade arvu suurendada, kavatseb Pärnu linn edaspidi ehitada Tammiste tee 11 kinnistule veel ühe maja, mis tooks Pärnusse juurde 20 nüüdisaegsete võimalustega hoolduskohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles