Toitumisnõustaja: Nii mõnigi pealtnäha tervislik harjumus teeb inimesele liiga

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Toitumisnõustaja, personaaltreener ja terapeut pärnakas Kaisa Torn ütleb kogemusele tuginedes, et inimene teab tihti ise, mida tal tarvis on.
Toitumisnõustaja, personaaltreener ja terapeut pärnakas Kaisa Torn ütleb kogemusele tuginedes, et inimene teab tihti ise, mida tal tarvis on. Foto: Sarina Wennerqvist

Pärnakast toitumisnõustaja, personaaltreener ja terapeut Kaisa Torn tõdeb, et viiruse leviku ajal, mil oleme rohkem kodus, saame oma toitumist paremini jälgida. Tema jutust selgub, et nii mõnigi pealtnäha tervislik harjumus teeb inimesele hoopis liiga. Ent praegu on tähtis mõelda nii füüsilisele kui vaimsele tervisele: tugevdada immuunsust ja hoida sotsiaalsest eraldatusest tingitud pinge madal.

Viirushaigustest rääkides tuleb esimesena tihti pähe C-vitamiin: seda on tõbede kõrgajal justkui rohkem tarvis. Tõsi: C-vitamiin toetab immuunsüsteemi, kaitseb rakke ja pärsib väsimust. “Kuid see ei käi nii, et söön purgitäie ja olen terve,” toonitab Torn. Toidulaud peab olema tasakaalus ehk toetuma eri toitainetele.

​Näiteks rõhutab Torn asendamatute rasvade tähtsust, kuna need ehitavad rakumembraani. “Küllastunud rasvhapped annavad rakule tugevuse, et viirused ja bakterid eemal hoida,” selgitab terapeut, kes soovitab tarvitada kookosrasva või taluvõid. Tähelepanu väärivad küllastumata rasvhapped, mis tagavad raku plastilisuse, vitamiinide ja mineraalainete imendumise. Oomega-3, -6 ja -9 saab vastavalt näiteks tšiiaseemnetest või kalaõlist, seedermänniseemnetest või kõrvitsaõlist ja oliiviõlist või avokaadost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles