Aadu Must: Wöhrmann on väärikas nimi

, ajalooprofessor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalooprofessor Aadu Must.
Ajalooprofessor Aadu Must. Foto: Henn Soodla

Johann Christof Wöhrmann on mees, kes tõi Sindi maailmakaardile, ja enamik sellest, mis on Sindist teinud Sindi, ongi seotud just sellesama Wöhrmanniga.


Tegemist on tolleaegse Vene impeeriumi mastaabis tuntud reformaatoriga, uuenduste tegijaga, kes on jätnud oma jälje kogu Liivimaa, sealhulgas Riia linna arengusse.



Aga kõige tähtsam selles mehes on ikkagi see, et ta lammutas tol ajal aegunud-iganenud ühiskondlikke struktuure. Sindi vabriku rajamise üks põhjusi oli ju see, et seda ei saanud teha Riias, kus olid vanad tsunftipiirangud.



Ehk mitte ilmaasjata ei käinud Vene tsaar vaatamas seda haruldast ettevõtet, mis oli kõige suurem suure riigi armee mundrikaleviga varustaja?



Just Wöhrmanni kaubalaevadega hangitud puudest kujunesid kaunid alleed Riiga ja Sinti. Tema tegevus kujundas ümber Pärnumaa talupoegade majanduselu. Tollest hetkest saadi aru, et talumees ei peagi talvel magama ja ootama kevadet, vaid just tänu Wöhrmanni ettevõtlikkusele kasutati talurahvast vedudel ja sealjuures suure vabriku metsavarumistöödel. Tema viis Pärnumaa suuresti ühest ajastust teise.



Selles mõttes näitab tema nime jäädvustamine Sindis ajaloos järjepidevuse mõistmist ja on igati tervitatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles