Viirusest enam hirmutab toorme hinna langus

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Põhja-Pärnumaa vallas kasutab Kaisma OÜ suurlaudas võõrtöölisi Ukrainast, piiri sulgemine koroonakriisi ajal võib mõjutada farmitööd, sest kohalikke pole lüpsjaks võtta.
Põhja-Pärnumaa vallas kasutab Kaisma OÜ suurlaudas võõrtöölisi Ukrainast, piiri sulgemine koroonakriisi ajal võib mõjutada farmitööd, sest kohalikke pole lüpsjaks võtta. Foto: Urmas Luik

Eesti Panga hinnangul kujuneb majanduslangus suuremaks kui kuus protsenti, pihta saavad pärgviiruse võidukäigu järel kõik majandusharud, põllumajandus sealhulgas. Kolleegidega virtuaalselt suhelnud maaeluminister Arvo Aller avaldas Brüsseli arutelu järel, et olulisimaks peetakse siseturu tõrgeteta toimimist eelkõige toiduainete, seemnete, sööda ja ravimite puhul.

Meie vaade on kohalik, aga viitab probleemidele, mis on seotud võõrtööjõu liikumise, tavapärase kaubavahetuse ja majandamise jätkumise vajadusega. Sest kodumaise toidu toore tuleb katkematu tööga farmist ja põllult ning piimatooted on olnud Eesti ekspordis tähtsal kohal.

Arvandmetele tuginedes varuti koduriigis mullu toorpiima keskmise hinnaga 313 eurot tonn, Euroopa Liidus aga 353 eurot tonn. Eestis varutust 80 protsenti oli eliitsordi piim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles