Linn plaanib Paikusel liita huvikooli põhikooliga

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Paikuse põhi- ja huvikool töötavad praegugi samas majas.
Paikuse põhi- ja huvikool töötavad praegugi samas majas. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsus tegi volikogule ettepaneku lõpetada 1. septembrist Paikuse huvikooli tegevus, nimetada kohalik põhikool Paikuse kooliks ja alustada seal üldhariduse kõrval huvihariduse andmist.

Koolid töötavad praegugi samas majas.

Paikuse põhikooli direktori Anne Kalmuse sõnade järgi tuli initsitiiv koolid ühendada neilt endilt. “Istusime kahe asutuse juhtidena laua taha (koos huvikooli direktori Monika Vaheriga, toim) ja mõtlesime, kuidas saab paremini,” avaldas Kalmus. “Need kaks kooli on aastate jooksul nii põimunud, et raske on juba vahet teha, ja kahe eraldi asutuse lahtihoidmine tundus  vägisi tehtud asjana.”

Koolid on ühiselt osalenud mitmes projektis, jagavad õppevahendeid ja õpikeskkonda ning õpetajate kompetentsi. Hommikuti kasutab samu ruume põhi-, lõunast alates huvikool.

Tundegi annavad suures osas samad õpetajad.

Asutuste haldamine on ühine, kuid eraldi eelarve tõttu on halduskulusid jagada keeruline ja tülikas. “Vesi, elekter, kanalisatsioon – nende kohta esitatakse eraldi arved, mida püüame siis jagada. Aga meil pole ju selleks eraldi mõõdikuidki,” selgitas direktor.

Kalmuse selgituse kohaselt aitab kahe kooli ühendamine lõimida formaalset ja mitteformaalset haridust. “Saab õppekavu muuta ja liitmisel tekkivaid võimalusi ära kasutada, et põhiharidust paremini anda,” rääkis koolijuht.

“Kas või robootika, mis küll on üldhariduskooli õppekavas, kuid pigem huvitekitamise vormis. Aga hiljem, kui leiame üles need andekad õpilased, keda see väga huvitab, saavad nad edasi minna huvikooli ja tegelda sellega süvendatult,” selgitas Kalmus.

Kuna seadused ei võimalda liita kaht eri liiki asutust, tuleb neist ühe tegevus lõpetada. Kõik huvikooli funktsioonid ja ülesanded võtab 1. septembrist üle samas majas töötav Paikuse põhikool, mis on kavas ümber nimetada Paikuse kooliks.

Paikuse kool on põhikooli õigusjärglane. Huviharidust hakatakse seal andma vähemalt samas mahus ja sama kvaliteediga nagu praeguses huvikoolis.

Paikuse osavallakogu toetas koolide ühendamist. Volikogu hakkab koolide liitmist arutama 30. aprilli istungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles