Pärnu linn ja maakond liitusid roheliste sihtkohtade programmiga

Pärnu Postimees
Copy
Roheliseks sihtkohaks pürgiv sihtkoht peab vastama üle 100 kriteeriumile, mis puudutavad näiteks loodust, keskkonda, kliimat, kultuuri ja traditsioone.
Roheliseks sihtkohaks pürgiv sihtkoht peab vastama üle 100 kriteeriumile, mis puudutavad näiteks loodust, keskkonda, kliimat, kultuuri ja traditsioone. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu linn ja maakond ühinesid üleilmse säästvat turismi arendava roheliste sihtkohtade (Green Destinations) näidisprogrammiga. Pärnumaa saab kaks aastat vältava programmi käigus ettevõtluse arendamise sihtasutuse (EAS) turismiarenduskeskuse toel taotleda rohelise sihtkoha kvaliteedimärgist.

“See märk näitab, et sihtkoha elukorraldus arvestab keskkonnaga,” selgitas Pärnu linnavalitsuse linnaarengu peaspetsialist Katrin Alliku. “Kui inimene alles valib, kuhu puhkama minna, võiks märgis olla üks tunnuseid või argumente, mille järgi külastaja saab kinnituse, et oleme usaldusväärne paik, kus tõesti arvestatakse loodussõbralikkusega.”

Roheliseks sihtkohaks saamise nõuded ei hõlma üksiti turistidele pakutavaid teenuseid, vaid kogu eluolu ja linnakorraldust: näiteks seda, kui keskkonnasäästlikult on korraldatud kohalik transport või kuidas majutusasutused prügi sordivad.   

Juhtprogrammis osalemine ja sihtkoha hindamine tähendab seda, et esmalt vaatab sihtkoht ise üle, kas piirkond sobib sellist kvaliteedimärgist kandma.

“Teeme põhjaliku ülevaate oma elukorraldusest ja saame teada, kas oleme juba praegu sarnane nende sihtkohtadega, mida nimetatakse roheliseks, või on meil pikk tee minna. Saame välisekspertidelt tagasisidet, mida muuta ja parendada. See on võimalus koos väliste abilistega analüüsida ja mõelda, kuidas Pärnu linn saaks kaugemas tulevikus oma turismisektoriga hakkama nõnda, et säilivad meie väärtuslik loodus, puhas vesi, ajalooline pärand,” rääkis Alliku.

Saame välisekspertidelt tagasisidet, mida muuta ja parendada. See on võimalus koos väliste abilistega analüüsida ja mõelda, kuidas Pärnu linn saaks kaugemas tulevikus oma turismisektoriga hakkama nõnda, et säilivad meie väärtuslik loodus, puhas vesi, ajalooline pärand.

Roheliseks sihtkohaks pürgiv sihtkoht peab vastama üle 100 kriteeriumile, mis puudutavad loodust (kogu ökosüsteemi), keskkonda (veekäitlus, õhukvaliteet, prügimajandus), kliimat, kultuuri ja traditsioone, elanike sotsiaalset heaolu (sealhulgas elanike tervis, tööhõive), ettevõtluskeskkonda ja külalislahkust ning elanike kaasatust ja omavalitsuse juhtimist.

“Meil on Pärnumaal palju ilusat looduslikku keskkonda, näiteks Soomaa rahvuspark ja unikaalne Kihnu saar, Pärnu linn on parkide poolest rikas ja kindlasti on meri meie pärl. Tugevad küljed on hea transpordikorraldus ja kergliiklusteede rohkus. Meil on keskkonnasäästlikkusega arvestavaid majutus- ja toitlustusasutusi. Võib arvata, et need asjaolud osutuvad rohelise sihtkoha märgise taotlemisel meie trumpideks,” märkis Alliku ja lisas, et põnev on teada saada sedagi, kuidas neid, mida linn ise peab oma tugevateks külgedeks, kaugemal hinnatakse.

Peale Pärnumaa löövad roheliste sihtkohtade pilootprogrammis kaasa Saaremaa koos Muhuga, Hiiumaa, Tartu, Järvamaa, Lahemaa ja Rakvere. Osalemiskulud katab EAS.

Mujal maailmas on roheliste sihtkohtade programmiga liitunud üle 200 sihtkoha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles