Vabatahtlikke oodatakse appi hanesid loendama

Pärnu Postimees
Copy
Ornitoloogiaühing teeb sel aastal hanede seiret ja kutsub vabatahtlikke linnutundjaid osalema hanede loendamisel aprillis ja mais kõikjal Eestis.
Ornitoloogiaühing teeb sel aastal hanede seiret ja kutsub vabatahtlikke linnutundjaid osalema hanede loendamisel aprillis ja mais kõikjal Eestis. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ornitoloogiaühing teeb sel aastal hanede seiret ja kutsub vabatahtlikke linnutundjaid osalema hanede loendamisel aprillis ja mais kõikjal Eestis.

Hanede loendus toimub kolmes jaos: 9.–14. aprillini (keskne loenduspäev on 11. aprill), 23.–28. aprillini (25. aprill) ja 7.–12. maini (9. mai). Oodatud on vaatlusandmed kogu Eestist.

Kõige efektiivsem on hanesid loendada hommikusel väljalennul ööbimispaigast või õhtusel sisselennul ööbimisalale (mererand, siselaht, järv, raba, polder). Loendus peab algama kindlasti tund enne päikesetõusu ja kestma vähemalt kella 10ni või kuni loendaja on kindel, et kõik haned on suundunud põldudele. Õhtune loendus peab algama kolm tundi enne päikeseloojangut ja vältama pimedani. Kolmas variant on loendada hanesid päevasel sisselennul puhkepaika kella 10 ajal või hanede peatuse ajal nende päevases puhkepaigas 13–14, loenduse kestus peaks olema vähemalt tund.

Puhkepaigas on koos tuhandeid hanesid ja lindude arvukust hinnata keerulisem. Seepärast tasub haned mitu korda üle lugeda, et veenduda tulemuse õigsuses. Kui loendada hanesid põldudel päevase toitumise ajal, tuleb veenduda, et linde ei loendata topelt.

Andmed tuleb pärast iga loenduskorda sisestada andmehalduse keskkonda PlutoF, loodusvaatluste andmebaasi või saata seire koordinaatorile Ivar Ojastele meiliaadressil ivar.ojaste@gmail.com.

Peale loendustulemuste on oodatud fotod rabahanedest, et määrata rabahane alamliike. Pildid peavad olema teravad, nii et selgelt on näha lindude kaela värv, pea ja noka kuju ja noka muster. Fotod tuleks lisada koos loendusandmetega andmebaasi või saata meilil ivar.ojaste@gmail.com koos infoga kes, millal ja kus (koordinaadid) pildistas. Kui ühest haneparvest õnnestus teha mitu pilti, palutakse kindlasti märkida, et tegu on sama parve, kuid eri lindudega.

Haneseire eestvedaja on tänavu ornitoloogiaühing. Loendusandmeid on vaja rändepildi kaardistamiseks, samuti kasutatakse andmeid hanede kaitse- ja ohjamiskava koostamisel.

Ornitoloogiaühing tuletab meelde, et eriolukorras on linnuvaatlusel tähtis järgida valitsuse ja muude ametkondade korraldusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles