Elektrilevi asendab Kilingi-Nõmme metsades osa õhukaablist maakaabliga

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Elektrilevi asendab Kilingi-Nõmme piirkonnas osa õhukaablist maakaabliga.
Elektrilevi asendab Kilingi-Nõmme piirkonnas osa õhukaablist maakaabliga. Foto: Elektrilevi/Jarek Jõepera

Elektrilevi alustas Kilingi-Nõmme piirkonnas elektrivõrgu uuendustöid, mis sügiseks peaks tagama töökindla võrguühenduse üle 1400 sealsele kliendile.

Elektrilevi pressiesindaja Ivar Jurtšenko teatel on korraga käsil kolme peamise elektriliini rekonstrueerimistööd: uuendatakse Kilingi-Nõmmest Talisse ja Asujasse suunduvad kaablid ja viiakse lõpule Kilingi-Nõmme ja Surju vahelise liini sügisel alanud ümberehitus.

Kokku paigaldatakse ligikaudu kümme kilomeetrit maakaablit ja 13 kilomeetrit ilmastikukindlat õhukaablit ja võetakse maha üle 20 kilomeetri vananenud paljasjuhtmeid.

„Võrreldes paljasjuhtmelisega on kaetud juhtmete eelis katkematu elektriühendus ka siis, kui tugeva tuulega peaks kaablile langema puid. Samuti paigaldame piirkonna soistele metsaga aladele, kus rikked on sagedasemad ja taastamistööd maastiku tõttu keerulised, õhukaabli asemel maakaabli,“ selgitas võrguehituse vanemprojektijuht Karl-Martin Müür.

Samuti ehitatakse Surju külla kaugjuhitav alajaam, mis rikete korral lubab teha ümberlülitusi nii, et elektrikatkestus kestaks klientidele võimalikult lühikest aega. Samal otstarbel paigaldatakse liinile kaks kaugjuhitavat mastivõimsuslülititi.

Ehitustööd on plaanis lõpetada oktoobriks.

Kilingi-Nõmme piirkonna võrgutööd kuuluvad käesoleva aasta Pärnumaa suuremate projektide hulka, kuid võrgu-uuendusi tehakse mujalgi maakonnas. Kokku investeerib ettevõte Pärnumaa elektrivõrku tänavu kolm miljonit eurot.

Kaugem eesmärk on 2023. aastaks muuta 77 protsenti kogu Eesti võrgust ilmastikukindlaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles