Lumi tuleb katustelt koristada õigeaegselt

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine katus.
Lumine katus. Foto: Ants Liigus

Tehnilise järelevalve amet (TJA) tuletab ehitiste omanikele meelde, et ohutuse tagamiseks tuleb pidevalt jälgida katusele kogunenud lume kogust ning lumi ja jää õigeaegselt ära koristada.

Katusekonstruktsioone võib märja lume korral ohustada juba lumekiht paksusega 30 sentimeetrit, teatas TJA avalike suhete peaspetsialist Anu Võlma.

Liigne lumekoormus ohustab kõige enam teras- ja puitkonstruktsioonidega kergehitisi või ehitiste osasid, nagu varjualused, varikatused, karniisid, samuti lameda katusega või väikese katusekaldega ehitisi (bensiinijaamad, spordirajatised, angaarid, estakaadid) ja vanemaid amortiseerunud ehitisi.

Erilist tähelepanu tuleb pöörata katusel kohtadele, kus on katuseastmed või katus piirneb kõrgema ehitisega. Sellistesse kohtadesse kuhjub tuulega lund hangedena koguses, mille koormus võib mitmekordselt ületada katusele lubatavat lumekoormust.

Samuti tuleks vältida lume ja jää kogunemist katuse räästarennidesse ning sademevee äravoolutorudesse ja -lehtritesse, kuna see võib kahjustada sademeveesüsteeme ning takistada katuselt sademevee ärajuhtimist.

Lume koristamisel tuleks kinni pidada ohutusnõuetest, kasutada turvavarustust ja muid tööohutuse tagamiseks vajalikke vahendeid. Nende puudumisel on soovitav tellida lumekoristustööd sellele spetsialiseerunud ettevõttelt.

Ehitise ohutuse eest vastutab omanik, kelle kohustuseks on muuhulgas korraldada õigeaegsed lumekoristustööd. Samuti kohustub ehitise omanik teavitama TJAd ehitisega toimunud õnnetusest.

Ehitiste ohutusjärelevalvet teevad kohalikud omavalitsused ja TJA. Ehitise omaniku kohustuste eiramise korral võib füüsilist isikut karistada rahatrahviga kuni 300 trahviühikut ja juriidilist isikut kuni 32 000 euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles