TS Laevad ja maanteeamet leppisid kokku uue parvlaeva ostus

BNS
Copy
Foto: Lilli Tölp

Tallinna Sadama tütarettevõtte TS Laevad ja maanteeamet sõlmisid koostöölepingu lisareiside tellimiseks ja uue parvlaeva hankimiseks.

Tallinna Sadam teatas börsile, et seoses oodatava nõudluse kasvuga järgnevatel aastatel sõlmisid TS Laevad ja maanteeamet sõitjaveo avaliku teenindamise lepingu lisa eesmärgiga teha Virtsu–Kuivastu liinil tänavu 1. juunist 30. septembrini 2026 igal aastal vähemalt 500 lisareis.

Kuna olemasoleva laevastikuga ei ole võimalik kõrghooajal sellisel hulgal lisareise teha, on vajalik uue parvlaeva soetamine ja liinile toomine.

Kokkuleppe järgi tellib maanteeamet aastatel 2020–2022 lisareisid sarnaselt eelnevate suvedega: lisareisid teeb Regula või muu sobiv vaba parvlaev tingimusel, et suudetakse kõrghooajaks ajutiselt tagada varulaev.

Kokkulepe seab eesmärgiks, et aastatel 2023–2026 teeb lisareisid soetatav reisiparvlaev, mille tasu ja muud veotingimused lepitakse kokku pärast TS Laevade laevaehituse konkursi korraldamist ning selle alusel soetushinna ja tähtaegade selgumist.

Maanteeametil on võimalus loobuda lisareiside tellimisest, kui pooled ei jõua teenuse tasudes kokkuleppele, näiteks kui uue laeva võimalik hind osutub liiga kõrgeks.

Tulenevalt tellija soovist peab laev olema keskkonnasõbralik, jääklassi ja pardakioskiga ning olema kasutatav Rohuküla–Heltermaa laevaliinil madala veetaseme korral.

Sobiva parvlaeva kogupikkus on kuni 114 meetrit, süvis ligikaudu 3,5 meetrit, mahutavus ligikaudu 300 reisijat ja 110–120 sõiduautot või kaheksa autorongi pikkusega 19 meetrit.

Soetatava laeva parameetrid on läbi räägitud kohalike kogukondadega. Lisaparvlaeva ehituskonkurss on TS Laevadel plaanis korraldada pärast projekteerimistööde lõppu 2020. aasta teises pooles. 

Maanteeametiga 2014. aastal sõlmitud sõitjaveo avaliku teenindamise lepingu kohaselt osutab TS Laevad Rohuküla–Heltermaa ja Virtsu–Kuivastu parvlaevaliinil sõitjaveo teenust 30. septembrini 2026.

Tallinna Sadama kontserni 2019. aasta müügitulu oli 130,5 miljonit eurot, korrigeeritud EBITDA (kasum enne intresse, makse ja kulumit) 74,3 miljonit eurot ja puhaskasum 44,4 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles