Plaanilise ravi patsient maksab hambaarsti kaitsevarustuse kinni

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Kaitsevarustust peavad eriolukorras kandma kandma nii arstid kui õed, aga ka ülejäänud kliiniku töötajad.
Kaitsevarustust peavad eriolukorras kandma kandma nii arstid kui õed, aga ka ülejäänud kliiniku töötajad. Foto: Mailiis Ollino

Järk-järgult alustavad hambakliinikud plaanilise raviga. Endiselt tuleb aga täita rangeid infektsioonikontrolli reegleid ja kasutada kaitsevarustust, millega kliinikutele kaasneb suur lisakulu, mille maksab kinni kas haigekassa või patsient.

Haigekassa hüvitab isikukaitsevahendite kasutamise laste hambaravis ja haigekassa rahastusel ortodontiateenuste, vältimatu abi, puudega inimeste hambaravi ja hambaravihüvitise visiitide korral ja seda vaid haigekassa lepingupartnerite puhul.

Kui kaitsevahendite kulu katab haigekassa, siis see ei mõjuta teenuse maksumust patsiendile ehk seda kulu ei kanta inimese raviarvele. Samuti ei arvestata kaitsevarustuse kulu maha hüvitise summast, vaid selle eest tasub haigekassa eraldi.

Tasuliste teenuste korral ja nende hambaravikabinettide puhul, kel haigekassaga lepingut pole, tasub isikukaitsevahendite eest patsient.

Haigekassa kalkulatsiooni kohaselt kulub ühe kliendi teenindamiseks vajalikule kaitsevarustusele umbes 20–41 eurot. Haigekassa esmatasandi teenuste juhi Külli Friedemanni selgituse järgi sõltub täpne lisakulu hambakliinikust ja sellest, kui paljud töötajad teenuseosutamise ajal kaitsevahendeid vajavad.

Hambaarsti isikukaitsevahendite hulka kuuluvad eriolukorra ajal kaitseülikond, respiraatormask, operatsioonimüts, visiir, ühekorraprillid, kindad, kilesussid ja desinfitseerimisvahendid. Kaitsevarustust peavad eriolukorras kandma kandma nii arstid kui õed, aga ka ülejäänud kliiniku töötajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles