Demineerijate aasta algas võimsalt: leiti 250kilogrammiseid lennukipomme ja kümneid kilosid lõhkeainet

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Lääne pommigrupi ülem Aivar Post ­ütles, et demineerijatel ei ole tänavune hooaeg katkenudki. “See aasta on selles mõttes eriline, et loodusest avastati talviselgi ajal lõhkekehi, olgu leidjad kas jahimehed või metsas uitajad,” rääkis ta.
Lääne pommigrupi ülem Aivar Post ­ütles, et demineerijatel ei ole tänavune hooaeg katkenudki. “See aasta on selles mõttes eriline, et loodusest avastati talviselgi ajal lõhkekehi, olgu leidjad kas jahimehed või metsas uitajad,” rääkis ta. Foto: Urmas Luik

Demineerijatel on aasta algus möödunud töiselt ja graafik on olnud ebaharilikult tihe. Nagu iga kevad on tänavunegi riigi nelja pommirühma spetsialistidele kõige kiirem aeg, ent sel aastal on pehme talve ja looduses rohkem käivate inimeste tõttu senisest veel enam väljakutseid saadud ja lõhkekehi hävitatud.

Näiteks aprilli lõpus leiti Lemmetsa külast 250kilogrammine lennukipomm. “See on meie mõistes tõeline haruldus. On küll väiksemaid lennukipomme – 50- või 100kiloseid, mis on ka suured –, aga 250kilone on ikka väga suur,” rääkis Lääne pommigrupi ülem Aivar Post.

Rariteet ilmus nähtavale kevadiste põllutööde ajal, kui traktor selle välja kündis. Posti jutu järgi oli leidja lõhkekeha otsa komistanud juba eelmisel aastal, aga toona pidas seda kiviks. “Nüüd tuli see kündmise ajal tervenisti maapinnale ja ta arvas, et tegu ikkagi ei ole kiviga. Ja tõepoolest, kahtlus osutus õigeks,” ütles Post.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles