Suviti otsib politsei paari kadunud last nädalas

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Laste kodunt põgenemise taga on Pärnu politseijaoskonna noorsoopolitseiniku Andrea Rebase sõnutsi enamasti lahkarvamused vanematega: ei taheta pidada kinni reeglitest. Kurvematel juhtudel on põhjus koduses väljakannatamatus keskkonnas, näiteks vägivallas.
Laste kodunt põgenemise taga on Pärnu politseijaoskonna noorsoopolitseiniku Andrea Rebase sõnutsi enamasti lahkarvamused vanematega: ei taheta pidada kinni reeglitest. Kurvematel juhtudel on põhjus koduses väljakannatamatus keskkonnas, näiteks vägivallas. Foto: Mailiis Ollino

Mullu tuli politseil otsida Eestis 933 kadunud last. Pärnumaal oli neid 59. Kõige rohkem muret on Pärnu politseijaoskonna noorsoopolitseiniku Andrea Rebase sõnutsi ärajooksikutega, kes moodustavad 90 protsenti kõigist kadunud lastest.

Rebase kogemuse põhjal on enim levinud põhjus see, et lapsed ei taha kodustest reeglitest kinni pidada. Ihatakse rohkem iseseisvust, kui vanemad seda võimaldavad. Tihti jooksevad ära ühed ja samad lapsed.

Vähem tuleb ette juhtumeid, kus lapsed põgenevad koduse vägivalla eest. See on põhjus, milleni mõneti raske jõuda. Lapsed ei ole varmad ise niisugustest muredest rääkima. On oluline, et noorsoopolitseinik, kes ärajooksnud lapsega tegeleb, oskaks lugeda märke, mis viitavad väärkohtlemisele, ja teeks koostööd kohaliku lastekaitsetöötajaga. “Kui laps leitakse, viiakse koju, siis pärast nad tulevad noorsoopolitseiniku jutule vanemaga. Mõne lapse puhul näed kohe ära, et ta on vanema juuresolekul hästi krampis ja arglik, valib sõnu. Sa tunnetad ära, kui vanema ja lapse vahel on mingi ebakõla,” rääkis Rebane. “Neid juhtumeid on õnneks vähe.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles