Puust ja punaseks: pakendikonteinerid pole mööbli ega toidujäätmete ladustamiseks

Pärnu Postimees
Copy
Prügi ei tohi ladustada konteinerite kõrvale.
Prügi ei tohi ladustada konteinerite kõrvale. Foto: Pärnu linnavalitsus

Taaskasutusorganisatsioonide pakendikonteinerid täituvad kevadisel ajal väga kiiresti. Paraku satub ainult pakenditele ja pakkematerjalidele mõeldud mahutitesse nii biolagunevaid, segaolme- ja ehitusjäätmeid kui isegi vanu elektroonikaseadmeid, mida pakendikonteineritesse panna ei tohi.

Pärnu linnavalitsuse keskkonna ja heakorra peaspetsialisti Marve Virunurme sõnutsi on avalike pakendikonteinerite kasutamisega probleeme aasta läbi, teravamalt kerkib mure esile just kevadkuudel.

“Inimesed teevad siis kodus remonti, koristavad kuure ja garaaže ja võtavad ette suurpuhastuse. Selle käigus tekib alati palju prügi. Kahjuks jõuab suur osa sellisest prügist pakendikonteineritesse või, veel hullem, ehitus- ja remondijäätmed või muu taoline jäetakse pakendimahutite kõrvale maha,” rääkis Virunurm. Lisades, et harvad pole juhud, kui sihtotstarbelise materjali kogumiseks mõeldud mahutite kõrvale on sokutatud päevinäinud mööbliesemeid, tööriistu, roostes vanametalli, tualetipotte, kelke, laste turvatoole, klaasvillajääke.

Konteinereid tühjendatakse graafiku alusel, pakendikonteinerisse tuleb viia puhtad pakendid.

“Kahjuks on sellise käitumisviisi tulemus lagastatud ja mõnel juhul isegi lõhutud pakendikonteinerid, mille ümbrusse kokku kuhjatud risu riivab silma. Kodanikud, kes mahutite naabruses elavad, peavad pidevalt taluma korratut vaatepilti,” tõdes linnaametnik.

Ülejäänud pakendipunktidest rohkem väärkasutust esineb Pärnus Uku–Kalevi puiestee, Merimetsa–Hiie ja Põllu–Kesk tänava nurgal, Raja tänaval ja Kesklinna silla juures asuvate konteineritega.

Kui konteiner on täis, tuleb praht koju tagasi viia või leida mõni teine konteiner, kus ruumi rohkem.
Kui konteiner on täis, tuleb praht koju tagasi viia või leida mõni teine konteiner, kus ruumi rohkem. Foto: Pärnu linnavalitsus

Pakendid, mis sobivad pakendikonteinerisse:

  • plastpakendid: plastist joogipudelid ja kanistrid, jogurtitopsid ja võikarbid, puhtad õli-, ketšupi- ja majoneesipudelid, kosmeetika- ja hooldustoodete pakendid, plastkarbid, kilekotid ning muud plastkotid;
  • klaaspakendid: värvitust ja värvilisest klaasist pudelid ja purgid, sh siirupi- ja õlipudelid ning muud klaaspakendid, klaastaaralt tuleb eemaldada metallkorgid ja kraed;
  • metallpakendid: alumiiniumist ja muust metallist joogipurgid, toidu- ja joogipakendite metallkaaned ning metallkorgid, puhtad konservkarbid ja muud metallpakendid;
  • paber- ja kartongpakendid: pappkastid ja -karbid, jõupaber ja paberkotid, puhtad paberpakendid;
  • joogikartong: tühjad ja puhtad tetrapakendid, nt piima- ja mahlapakendid.
Andmed: Pärnu linnavalitsus

Pakendikonteinerite tühjendamise eest vastutab Virunurme jutu järgi taaskasutusorganisatsioon, mille nimi ja kontaktandmed on konteinerile kirjutatud. “Konteinereid tühjendatakse graafiku alusel, pakendikonteinerisse tuleb viia puhtad pakendid,” tuletas heakorraspetsialist linlastele meelde. “Hiljuti oli ühe Pärnu pakendikonteineri kõrval maas hulk salatit täis plastkarpe. Tugevalt määrdunud või suisa toidujääkidega pakendeid pakendikonteinerisse panna ei tohi,” toonitas Virunurm.

Ilma, lindude ja loomade meelevalda ei tohi pakendeid jätta. Kui konteiner on täis, tuleb pakendid koju kaasa võtta ja tulla tagasi siis, kui mahuti on tühjendatud.

Kuna pakendid, eriti just suured pappkastid, võtavad palju ruumi, on otstarbekas need enne konteinerisse pistmist kokku murda. Kui konteiner on täis, siis mahuti kõrvale maha oma pakendeid jätta kindlasti ei või.

“Ilma, lindude ja loomade meelevalda ei tohi pakendeid jätta. Kui konteiner on täis, tuleb pakendid koju kaasa võtta ja tulla tagasi siis, kui mahuti on tühjendatud,” sõnas Virunurm.

Sageli viiakse erikonteineritesse valesid jäätmeid.
Sageli viiakse erikonteineritesse valesid jäätmeid. Foto: Pärnu linnavalitsus

Esmaspäeval kohtusid Raeküla elanikud taas linnaametnikega ja kõlama jäi aedlinlaste jätkuv mure üleajavate prügikonteineritega. Pärnu linnavalitsus on teinud riigikogule ettepaneku panna pakendikogumisorganisatsioonidele seadusega kohustus konteinereid senisest tihemini tühjendada.

Pärnu keskuslinna, Paikuse alevi, Silla ja Papsaare küla eramute elanikud saavad kasutada kollase pakendikoti tasuta teenust, mida saab tellida AS Ragn-Sellsilt. Peagi saavad Virunurme teatel kollase koti teenust tarbida Audru inimesedki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles