Ilmateenistus hoiatab äikesetormi eest (1)

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Riigi ilmateenistuse prognoosi kohaselt on täna mitmel pool oodata tormi.
Riigi ilmateenistuse prognoosi kohaselt on täna mitmel pool oodata tormi. Foto: Mailiis Ollino

Riigi ilmateenistuse prognoosi kohaselt on täna ja järgnevatel päevadel mitmel pool oodata tormi. Sellega seoses väljastas teenistus tormihoiatuse kogu Eestile.

 

Eesti on praegu Ida-Euroopat katva väga sooja ning läände jääva jahedama õhumassi äikeselisel piirialal. Ilm on ohtlik ja püsib ohtlikuna veel mitu päeva, teatas riigi ilmateenistus täna pärastlõunal.

Jahedus on asendunud südasuvise soojaga. Õhuvool on lõunasse pöördunud ja kannab Vahemere piirkonnast sooja Läänemere ümbrusse. Täna võivad termomeetrinäidud Eesti lõuna- ja idaosas küündida 25..29 kraadini. Põhja poole liikudes on õhumass järjest ebastabiilsemaks muutunud ja soodustab võimsate rünksajupilvede arengut. Kaasnev äike võib äge olla ja tugevaid tuuleiile teha, tuua kaasa intensiivseid vihmahooge, rahe on ka võimalik.

Pärnu-Rakvere liinil ja sellest ida pool on pärastlõunasel ja õhtusel ajal suurem oht ägedaks äikeseks ühes tugevate tuuleiilidega. Kulminatsioon saabub õhtu poole, kui päike on õhu ohtlikult kuumaks kütnud.

Hilisõhtul atmosfäär mõnevõrra rahuneb ja pärast südaööd on äikese võimalus juba väike. Kuid üldine rõhkkondade asetus  jääb tõenäoliselt veel mitmeks päevaks üsna sarnaseks. Euroopa läänetiivas on valitsevaks jahedama õhuga madalrõhkkonnad, Ida-Euroopa kohal aga domineerivaks kõrgema ja kuuma õhuga ala. Kahe rõhuala vahel jääb Läänemere ümbrus lõunakaarde avatuks ning äikese ja vihmahoogudega tuleb arvestada vähemalt neljapäevani.

Leedu sisealadel jõuab õhutemperatuur tõusta üle 30, kohati ka üle 35 kraadi, Läti ja Eesti idaosas ligi 30 kraadini ning niiskes ja ebastabiilses õhumassis on oodata pea kõiki äikesega kaasnevaid väga ohtlikke ilmanähtusi nagu pikselöögid, tugevad tuuleiilid, rahe ning keeristorm, Eestis tromb.

Varasematel päevadel on näiteks Lõuna-Poolas Kaniow linnas arenenud kõrge äikesepilve all keeristorm, mis tõi kaasa purustusi.

Ilmateenistus hoiatab tormi eest.
Ilmateenistus hoiatab tormi eest. Foto: Riigi ilmateenistus

Ilmateenistus on seetõttu andnud teise taseme tormihoiatuse Pärnu, Viljandi, Valga, Võru, Põlva, Tartu, Jõgeva, Järva ja Lääne- ja Ida-Virumaa maakonnale. Esimese taseme hoiatus väljastati aga Harju-, Rapla-, Lääne-, Hiiu- ja Saaremaale.

Teise taseme hoiatus tähendab, et oodata on ohtlikku ilma ja esineb tavatuid ilmastikunähtusi. Sel juhul tasuks olla väga tähelepanelik, jälgida pidevalt ilmaprognoosi ja järgida kõiki võimuesindajate soovitusi. Esimese taseme hoiatusega võib ilm olla ohtlik teatud olukordades.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles