Nepste ja Laiksaare küla jäävad uude kaitsealasse

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Moodustatav Nepste looduskaitseala jaguneb Saarde ja Häädemeeste valla vahel ning võtab enda alla 895 hektarit riigimaad.
Moodustatav Nepste looduskaitseala jaguneb Saarde ja Häädemeeste valla vahel ning võtab enda alla 895 hektarit riigimaad. Foto: Anneli Palo

Moodustatav Nepste looduskaitseala jaguneb Saarde ja Häädemeeste valla vahel ning võtab enda alla 895 hektarit riigimaad, hõlmates üleeuroopalisse Natura võrgustikku kuuluvaid Laiksaare ja Nepste loodusala. Rahvas saab keskkonnaametile arvamuse edastada jaanikuu lõpuni, seda ka kaitse-eeskirja eelnõu kohta.

Keskkonnaminister algatas Nepste looduskaitseala moodustamise ja kaitse-eeskirja koostamise mullu septembris, et kaitsta kõnealuses piir­konnas jõgesid ja ojasid, vanu loodusmetsi, rohundirikkaid kuusikuid, soostuvaid ja soolehtmetsi, aga ka näiteks laane- ja muid rähne, metsist ja karvasjalg-kakku. Haruldaste ja ohustatud liikide ja elupaigatüüpide kaitsel on aluseks Euroopa Liidu loodusdirektiiv.

Loodaval Nepste looduskaitsealal on seletuskirja järgi viis sihtkaitsevööndit: Laiksaare, Rebase, Asuja ning Nepste metsa ja Nepste. Kaitseala koosneb kuuest lahustükist ja keskelt poolitab seda vana raudtee tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles